Clouds Taste Satanic – Cloud Covered

Wat hebben Nirvana, Chicago, Elton John en Richard Strauss met elkaar gemeen? Helemaal niks zou je denken en dat klopt. Tot op zekere hoogte… De titel van de, inmiddels zevende, studioplaat van Clouds Taste Satanic verraadt het eigenlijk al.

clouds taste satanic

Het instrumentale kwartet uit Brooklyn, New York speelt al vanaf 2013 zware instrumentale doom. Onlangs is er in zeer gelimiteerde (20 stuks) tot gelimiteerde (200 stuks) oplage van vier singles uitgebracht. Elk van deze met een eigen titel (The Book of Stan, The Book of Lucifer, The Book of Belial, The Book of Leviathan). Elke single bevat twee covers. Nummers die voor de bandleden belangrijk zijn, of waardoor ze zijn geïnspireerd. De meeste covers zijn, zoals je mag verwachten van Clouds Taste Satanic, zwaarder en ‘verdoomder’ dan het origineel; op een enkele na. Al deze singles zijn nu, inclusief twee nieuwe tracks, uitgebracht op het album Cloud Covered.

cloud coveredHet eerste nummer Elton John’s Funeral for a Friend. Geschreven in 1973 met in gedachte muziek die hij op zijn eigen begrafenis zou willen horen. Of dit ook geldt voor de bandleden is niet bekend, maar zegt genoeg over de keuze van de nummers. Zo ook de vertaling van Also Sprach Zarathustra. Een muzikaal gedicht van Richard Strauss naar het boek van Nietzsche. Dit boek, zijn Magnus Opus, behandelt de thematiek van de dood van God en het ontstaan van Der Ubermensch. Een iets voor de hand liggende keuze is uiteraard Black Sabbath. Behind the Wall of Sleep, volgens velen één van het meest ondergewaardeerde nummer van de band. Het nummer komt van Sabbath’s debuutplaat dat in 2020 zijn vijftigste verjaardag vierde. De cover komt aardig overeen met het origineel, alleen wat meer recht voor zijn raap.

‘Gelukkig’ ontbreekt een oorwurm ook niet. In een ietsjes aangepaste titel weet de band Chicago’s If you leave me Now zo te spelen dat het niet meer uit mijn kop verdween. En dat was een aardige kwelling moet ik zeggen (afspelen van de video hieronder is geheel voor eigen risico). Vooral omdat ik niks heb met de muziek van Chicago. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Blew van Nirvana een trapje hoger had moeten klinken, maar toevalligerwijs werd het lager opgenomen en bleef het zo. De cover van het Doom Pop nummer ligt van alle covers het dichtst bij het origineel.

De twee nummers die niet eerder op single zijn verschenen zijn Not Fragile / Free Wheelin’ van Bachman Turner Overdrive en In the Flesh? / One of These Days van Pink Floyd. Waarom deze alleen op de plaat staan en niet als single zijn verschenen is mij niet duidelijk. Ik vind het een beetje ruiken naar een marketingtruc om de single bezitters ook nog de plaat te laten kopen.

Al met al heeft Clouds Taste Satanic een coverplaat uitgebracht met een zeer gevarieerd aanbod aan covers. Elk met een eigen verhaal en een eigen atmosferische doom laag. Voor mij is het net iets te veel om alles achter elkaar te luisteren. Dat heeft te maken met de te verschillende nummers en versies. Voor wie de band kent zijn lange, zware nummers juist hun handelsmerk. Het is appels met peren vergelijken, dat weet ik, maar onbewust doe ik het toch. Ik hou het bij de vier EP’s en sla de plaat voor nu over.

Score:

77/100

Label:

Kinda Like Music, 2021

Tracklisting:

 1. Funeral For A Friend (Elton John)
 2. Behind The Wall Of Sleep (Black Sabbath)
 3. If You Doom Me Now (Chicago)
 4. Blew (Nirvana)
 5. Sleeping On The Roof (Flaming Lips)
 6. Also Sprach Zarathustra (2001)
 7. Not Fragile / Free Wheelin’ (Bachman Turner Overdrive)
 8. Cecilia Ann / Rock Music (Pixies)
 9. Auf Wiedersehen (Cheap Trick)
 10. In The Flesh? / One Of These Days (Pink Floyd)

Line-up:

 • Steve Scavuzzo – Gitaar
 • Rob Halstead – Basgitaar
 • Greg Acampora – Drums
 • Brian Bauhs – Gitaar

Links: