Cloth – Axis Mundi

Via het kleinere Nordic Mission label brengen deze drie heren uit het zuiden van Noorwegen een aparte pot black metal mee nu en dan wordt deze pot opgeblonken met behulp van avantgardische, doomy poetslappen. De drie spelen eveneens samen in andere bands zoals daar zijn Dalit of Aspiration. Voor hen die deze bands mogen kennen een leuk weetje. Cloth, zoals de drie zich pleegt te noemen, brengt een EP uit met vier nummers verzameld onder de titel Axis Mundi. Buiten één demo en nog een EP uitgebracht in 2016, vind je van deze toch wel interessante band maar weinig terug.

Ghost Town is in zijn eerste maten eerder een klassieker blackmetalnummer, wat opruiende thrashy ritmes, een blastbeat doch ook een gitaartandem die je aandacht vraagt. S slaagt erin eerder hoekige riffs te schrijven die die typische Noorse vibes hebben. Dit alles geeft je de gelegenheid zelfs vlot mee te brullen met het refrein en bij herhaling Ghost Town door je woning te knallen. Je voelt ook al in dit eerste nummer de wat doomy insteek op bepaalde momenten. Een distortionbaspartij trekt de tweede track van deze EP, Significant, op gang. Het recept, hierboven uitgeschreven, lijkt niet veranderd. Een handvol nieuwe ingrediënten worden wel toegevoegd, zoals wat scherpere avantgardistische gitaarthema’s die een subtiele verwijzing zijn naar het solo-werk van Ihsahn. Bij momenten krijg ik hier het gevoel dat het geheel lekker old-school rockt! Een wat spacy synth-intro trekt de aandacht naar zich toe in de eerste minuten van het zes minuten durende Ad Baculum om vervolgens de aandacht volledig over te dragen aan de cleane samenzang die hulp krijgt van een dromerige gitaarpartij. Ook op Ouroboros horen we dat Cloth niet vies is van enige experimentelere insteek.

Lekker plaatje, voor al wie trek heeft in een band die meer dan behoorlijke black metal brengt met hier en daar een handjevol doom en een snuifje avantgarde zonder weliswaar te veel de keukenmixer er door te halen. Dit alles levert wel degelijk een eigen geluid en eigen identiteit op. Heren, volgende keer een volledige plaat zou ik zeggen.

Label:

Nordic Mission, 2020

Tracklisting:

  1. Ghost Town
  2. Significant
  3. Ad Baculum
  4. Ouroboros

Line-up:

  • S – bas, gitaar
  • C – drum, zang
  • JL – gitaar, synth

Links: