Civil War – The Last Full Measure

Ben ik er toch mooi ingeluisd door de heren albumverdelers van dit magazine. Op de vraag wat hij wilde reviewen, antwoordde uw even naïeve als anonieme scribent ‘doe maar wat’. Dat ‘wat’ werd The Last Full Measure van Civil War. Er ging geen lampje branden, maar toen duidelijk werd dat het hier om een band gaat die werd opgericht door vier ex-leden van Sabaton, kwam er een bliksemschicht uit de hemel en weerklonk er een satanisch gelach uit het midden van de aardbodem. Want power metal en Ghostwriter. Dat gaat net zo goed samen als met een Feyenoord/Standaard Luik-shirt op de tribune van Ajax/Anderlecht zitten.

Maar goed, ik heb oren en ik ben een man. Dus ik kan dat, Civil War reviewen. We hebben het hier over het derde album van de Zweden, waarvan er nog ‘maar’ drie een verleden hebben bij Sabaton. De plaat markeert ook het einde van zanger Nils Patrick Johansson, want kort na de release verliet hij de band, omdat hij niet voldoende tijd heeft om te touren. Het zal een gevoelige aderlating zijn voor de achtergebleven soldaten, want de zang van Johansson past bij de band als zout op een eitje.

The Last Full Measure gaat als een raket van start: de eerste drie nummers zijn powermetal-van-het-betere-soort-volgens-het-boekje: venijnig, pakkend, snel mee te brullen. In Tombstone – dat handelt over het gelijknamige westernstadje – zit een polka die voor een leuke afwisseling zorgt. Daarna wordt het wat minder interessant. In America wordt iets teveel gas teruggenomen, A Tale That Never Should Be Told is een tikkeltje pompeus en Gangs of New York lijkt een visitekaartje voor zanger Johansson, in plaats van voor de hele band. Gelukkig wordt met Gladiator en People of the Abyss het gaspedaal weer gevonden. Het titelnummer is een lekker meeslepend werkje geworden en vormt daarmee een heerlijke afsluiter.

Civil War levert met The Last Full Measure een plaat af waar de gemiddelde powermetalliefhebber zijn vingers bij af zal likken. De band presenteert zich met plezier, bravoure en een eigen geluid op een kraakhelder klinkende plaat die menig festivalweide op z’n kop zal zetten. Als er tenminste een capabele vervanger voor Nils Patrick Johansson wordt gevonden, want de zanger is een belangrijke sleutel in het succes.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2016

Tracklisting:

 1. Road to Victory
 2. Deliverance
 3. Savannah
 4. Tombstone
 5. America
 6. A Tale That Never Should Be Told
 7. Gangs of New York
 8. Gladiator
 9. People of the Abyss
 10. The Last Full Measure

Line-up:

 • Nils Patrik Johansson – Vocalen
 • Rikard Sundén – Gitaar
 • Petrus Granar – Gitaar, bas
 • Daniel Mÿhr – Keyboard
 • Daniel Mullback – Drums

Links: