Civerous – Maze Envy

Wanneer ik naar de hoes kijk van Maze Envy – het tweede album van het Amerikaanse Civerous – dan schiet de naam Morbid Angel mij door het hoofd. Het is de kleurstelling en het ontwerp die bij mij herinneringen oproepen aan de hoes van Domination, met dat paars gekleurde pentagram. Hier is dat meer een doolhof geworden om jaloers op te zijn. Maar mogen we ook onder de indruk zijn van de death metal van dit vijftal? Dit is de eerste passage van de Amerikanen bij Zware Metalen; een recensie van het debuut gaat mij dus alvast niets verklappen.

 
Nou, verwacht vooral geen Morbid Angel hoor en eigenlijk voeg ik daar direct aan toe: gelukkig niet! Klonen zijn er immers al genoeg en ik ben net op zoek naar iets uniek. Dat heb ik met Civerous ook niet helemaal gevonden, maar wat dan wel? Nou, razende dissonante blackened death als u het mij vraagt. De band draait niet om de hete brij heen maar weet wel te boeien met een nummer als Labyrinth Charm (met een gastbijdrage op vocalen van Derek Rydquist van The Zenith Passage, ex-The Faceless). Verder merk ik op dat de muziek zelf continu spannend klinkt, met een onderhuids gevoel, met name door kleine details op gitaar. Luister eens naar die lekkere ondergrondse loopjes op Levitation Tomb. Het overdonderende geram en gebeuk is zeker iets wat met de voldoende tempowisselingen indruk maakt, maar de vocalen vermalen alles nog eens extra tot fijnmazig gruis.

De opname en productie bevallen mij daarnaast ook, dit is hoe een zwartgeblakerde deathmetalplaat moet klinken: met volle impact, een klein beetje korrel en een hevige vervorming op alles wat ook maar enigszins geluid maakt. Het titelnummer is hiervoor exemplarisch. De Amerikanen hoeven nog geeneens veel tempo te maken om alles en iedereen zonder overbodige opsmuk te verpulveren. En o wee… als dan die enorme schwung en groove erin klapt, is het enkel wachten op een portie bikkelharde blasts. Goddomme, dit is weer een drummer die het zooitje helemaal onder controle heeft en zijn kompanen ook de ruimte geeft om te schitteren. Ik vermeld in het bijzonder de grillige en peristaltische baskronkels en de melodische passages (op viool?). Wat een pijnlijk hard nummer is dit zeg!

Geryon (The Plummet) zorgt voor een meer klassiek einde van dit werkstuk, terwijl we de band toch zeker niet kunnen betichten van eenvoudig klinkende death metal afkomstig uit de oude schoolboeken. Nuances en knipoogjes naar de oude tijd daargelaten, want die hoor ik doorheen het album zeker wel terug. Hoe dan ook heeft Civerous een beestachtig album op de wereld losgelaten met ruimte in overvloed voor de immens brute vocalen van Lord Foul en een arsenaal aardig begeesterende riffs. Of ik onder de indruk ben? Jazeker!

Score:

88/100

Label:

20 Buck Spin, 2024

Tracklisting:

 1. The Azure Eye
 2. Shrouded in Crystals
 3. Endless Symmetry
 4. Labyrinth Charm (featuring Derek Rydquist)
 5. Levitation Tomb
 6. Maze Envy
 7. Geryon (The Plummet)

Line-up:

 • Lord Foul – Vocalen
 • Daniel Salinas – Gitaar
 • Alonso Santana – Gitaar
 • Drew Horton – Bas
 • Aidan Neuner – Drums

Links: