Cities of Mars – Celestial Mistress

Psychedelische stonerdoom van Scandinavische bodem. Het uit Gothenburg afkomstige Cities of Mars heeft met de EP Celestial Mistress de tweede release uit z’n tweejarige bestaan te pakken. Vorig jaar bracht de in 2014 opgerichte band al de single Cyclopean Ritual/The Third Eye uit. Op deze single begon de reis van de kosmonaut Nadia, wiens avontuur na deze twee nummers nu een vervolg krijgt op Celestial Mistress.

 

Cities of Mars is opgericht door Danne Palm, die naast de bas ook verantwoordelijk is voor het schrijven van de muziek en de teksten. Hij wordt bijgestaan door gitarist Christoffer Norén (ex-Benevolent) en drummer Johan Küchler. Met z’n drieën verzorgen ze de meerstemmige zang van Cities of Mars en goddomme wat doen ze dat gaaf! Het is alsof Major Tom wanhopig en doorgedraaid in zijn shuttle loopt te schreeuwen.

De setting van de muziek van Cities of Mars speelt zich niet af in een shuttle, maar het is precies dat wat de bandnaam suggereert: leven op Mars, door de ogen van de vermiste KGB kosmonaut Nadia die in 1971 in het geheim naar Mars werd gestuurd. Verdeeld over drie nummers wordt in 27 minuten een episch staaltje spacedoom neergezet. De productie van de EP is hierbij dik in orde en lag net als de voorgaande single in handen van Monolord drummer Esben Willems, tevens verantwoordelijk voor de productie van zijn eigen band.

Nieuw en uniek klinkt het allemaal niet, maar het ligt wel verdomd lekker in het gehoor. Inmiddels ben ik de tel kwijt geraakt van hoe vaak ik deze release geluisterd heb, maar zeker is dat het nog niet de laatste geweest is. Hopelijk gaat Cities of Mars nog een lang leven tegemoet, want zo te horen is de saga van Nadia nog lang niet afgelopen.

 

cities-of-mars-celestial-mistress
Label:
Suicide Records, 2016

Tracklisting:

  1. Gaze of Leviathan
  2. Beneath a Burning Sun
  3. Celestial Mistress

Line-up:

  • Danne Palm: Bas, Vocalen
  • Johan Küchler: Drums, Vocalen
  • Christoffer Norén: Gitaar, Vocalen

Links: