Cirrha Niva – For Moments Never Done

Cirrha Niva – For Moments Never Done
Eigen Beheer (Parnassus Records), 2009

Eerlijk gezegd kende ik de Nederlandse band Cirrha Niva slechts van naam. Van anderen, waaronder mijn zoon, hoorde ik dat het om theatrale en groteske gothic rock zou gaan. Theatraal en grotesk valt helemaal binnen mijn straatje, dus enthousiast sjoelde ik de nieuwe cd For Moments Never Done in de speler om tot de ontdekking te komen dat er een totaal andere band met andere muziek op de schijf aanwezig is. Er is een andere zanger nu en de muziek is harder, feller, sneller en toch meer intiem als ik verwacht had. Heavy metal met proginvloeden. Ik had, geheel tegen mijn gewoonte in, tijd nodig om aan de muziek te wennen en pas na een paar draaibeurten begon door te dringen hoe goed dit eigenlijk is.

Zoals gezegd Cirrha Niva is een band van vaderlandse bodem, die al in 1997 een cd uitbracht en die in de loop der jaren liet volgen door een demo, een EP en nog een cd. Liaison De La Morte heette het album uit 2001 en daarna werd het stil op platengebied. Nu acht jaar later zijn alleen één van gitaristen en de drummer over uit de oorspronkelijke bezetting en is deze terug gebracht van zes naar vijf mensen. Mede daardoor heeft ook de muziek een gedaantewisseling ondergaan. Nu wordt For Moments Never Done uitgebracht op een eigen label en in Europa gedistribueerd door Suburban en in Amerika en Canada door The End Records. Geen half werk dus.

Ik moest nogal wennen aan de muziek en vooral aan de nieuwe zanger en de manier waarop hij in de mix is gezet. Na een aantal luisterbeurten kom ik tot de conclusie dat dit toch goed in het muzikale concept blijkt te passen en dat dit juist de rest van de band de ruimte geeft om zich te ontplooien, maar daar had ik dus wel even voor nodig. De songs zijn stevig, goed gecomponeerd en gevarieerd. Heavy metal met op zijn tijd toch de nodige bombast en muzikale effecten, maar ook veel intiemer gespeelde metal met proginvloeden. Op de juiste momenten in de muziek wordt de band aangevuld met muzikale gasten die een wezenlijke bijdrage aan het geheel leveren. Een doordringend gitaargeluid vervangt de overheersende keyboards en geluidseffecten en maakt het geheel pakkender en scheurender. Dit is een groeiplaat van internationale kwaliteit en het kan wel eens leiden tot een definitieve doorbraak voor de band, mits ook live deze formule waar gemaakt kan worden. Zowel instrumentaal, alsook vocaal en qua productie worden zwaar bovengemiddelde prestaties geleverd. Natuurlijk genieten de lekker zwaar aangezette, snelle en doordreunende passages mijn voorkeur, maar ook bij de langzamer stukken blijkt men niet te verzanden in traag geneuzel, maar blijft de muziek pakken en vasthouden.

Uiteindelijk ben ik onder de indruk en bevalt deze nieuwe cd van Cirrha Niva me prima. Zo prima zelfs dat ik deze plaat nog wel even blijf draaien en de lezers dezes wil aanraden hetzelfde te doen of nog liever om tot aanschaf van For Moments Never Done over te gaan. De band heeft een zeer geslaagde transformatie ondergaan en dat getuigt van lef en inzicht. Applausje waard zou ik zeggen, maar headbangen mag ook.

Tracklisting:
cirrha niva

 1. The Fooling
 2. Dreamon
 3. Framed
 4. Running From The Source
 5. Golan Heights
 6. Spring Before Winter
 7. Self-Chosen

Line-up:

 • Legrand – Vocals
 • Daniël Huijben – Bass guitar
 • Carlo Heefer – Guitar
 • Rob Willemse – Guitar
 • Tommy White – Drums

Links: