Cirkus Prütz – White Jazz-Black Magic

Voor bepaalde zaken kun je me, bij wijze van spreken, midden in de nacht wakker maken. En er zijn dingen in het leven waar ik het liefst met een boog omheen loop. Ik ga hier over beiden niet teveel uitweiden, maar bluesrock behoort absoluut tot de tweede categorie. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want een paar nummers Stevie Ray Vaughan of wat ZZ Top vallen in de categorie: “kan-nog-net”. En laten dat nou net de twee grootste invloeden zijn die doorklinken in de muziek van Cirkus Prütz.

De band bestaat uit vier Zweedse heren en de muziek klinkt alsof ze losjes in een Texaanse kroeg tijdens een paar jamsessies zijn geschreven. De muziek ademt een relaxte sfeer waarbij de droge en allesverzengende hitte uit genoemde staat als het ware door de muziek heen druipt. Elke noot op White Jazz-Black Magic ademt de blues en de heren kunnen duidelijk spelen. Shotgun Wedding Blues heeft bijvoorbeeld een lekkere groove die doet denken aan het geluid van een stoomboot op de Mississippi.

Uiteraard is er een hoofdrol voor de gitarist die in elk nummer zijn kunsten in de solo’s mag vertonen. Het instrumentale Blues For Fallen Brothers is daarvan het ultieme bewijs en lijkt een directe eerbetoon aan Gary Moore in zijn bluestijd. De band zelf geeft aan dat het is opgedragen aan twee voormalige muzikanten die niet meer onder ons zijn. Het nummer is het absolute hoogtepunt van het album.

Cirkus Prütz levert met deze dit album een goed blues-album af waarop de vier heren met plezier musiceren en dat in de smaak zal vallen bij liefhebbers van het genre.

Score:

78/100

Label:

Metalville Records, 2019

Tracklisting:

 1. Leave Me Alone
 2. Mojo
 3. Shtgun Wedding Blues
 4. Aim To Please
 5. Blues For Fallen Brothers
 6. Hell To Pay
 7. Ready To Go
 8. Friends
 9. Hats ‘n’ Strats
 10. Zombie Stomp

Line-up:

 • Christian Carlsson – Vocalen, gitaar
 • Franco Santunione – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Jerry Prütz. – Basgitaar, achtergrondvocalen
 • Per Kohlus – Drums

Links: