Circles – The Last One

Op de nieuwe plaat van het Australische Circles is vanaf de eerste noot de gelijkenis met de landgenoten van Karnivool extreem duidelijk: van de atypische drumpartijen tot de zwaar overstuurde baslijnen, groteske, maar lichtjes sinistere en genuanceerde gitaren en de hoge melodische zang. Dat is voor Circles toch wel een breuk met de oudere sound van de band, dat meer in de richting van djent ging en in het algemeen een stuk harder was.

Circles speelt het op The Last One veilig en verkiest catchy refreinen boven echt experiment. Progfans gaan wel nog een kluif hebben aan nummers als Arrival en Renegade. Tether en Breaker daarentegen hebben melodieën die nog lang zullen blijven nazinderen. De productie van het album is zeer gelikt, iets wat bij dit genre mag, maar het geheel komt daardoor ook wat steriel over. Daardoor verliest de zang soms wat stemkleur en past deze minder in het geheel. De momenten waarop dit gebeurt zijn zeldzaam, maar het vermindert je inleving en luisterervaring. Een ziekte van veel moderne progplaten.

Mijn favoriete track is Arrival. Deze begint met een lekkere tomgroove en roept de sfeer van New Day, Karnivool op. Het nummer sluit ook af met een zware overstuurde riff, die verrassend melodisch blijft. Minste nummer is Blueprints for a Great Escape, dat een bijna dwaas toetsenlijntje doorheen heeft lopen. The Last One is een zeer solide album dat niet op het niveau van zijn inspirator geraakt, maar er soms wel dichtbij komt. Dat is zeker geen slechte zaak want Karnivool behoort tot de absolute top en dus wat nieuwer materiaal terwijl we op hun nieuw album wachten is zeker welkom. Fans van progressieve rock en metal moeten The Last One maar eens proberen. Het zal hun laatste niet zijn.

Score:

78/100

Label:

Season of Mist

Tracklisting:

 1. Winter
 2. Breaker
 3. The Messenger
 4. Arrival
 5. Tether
 6. Resolution
 7. Dream Sequence
 8. Renegade
 9. Blueprints for a Great Escape
 10. Alone with Ghosts

Line-up:

 • Ben Rechter – Zang, gitaar
 • Ted Furuhashi ­­– Gitaar, backings
 • David Hunter – Drums
 • Drew Patton – Bas, screams

Links: