Circle Of Chaos – Forlorn Reign

Forlorn Reign is na drie langspelers en één EP het vierde album van de Zweedse band Circle Of Chaos. De band wisselt deathmetal met thrash en een vleugje groove, iets wat het label melodieuze deathmetal mag hebben. Als ik in het Zware Metalen archief duik, zie ik dat mijn collega’s prima te spreken waren over voorgaand werk van Circle Of Chaos. Inmiddels zijn we echter zo’n acht jaar verder en is het dus de hoogste tijd om eens te beluisteren wat de Zweden ons anno twintigtweeentwintig te bieden hebben.

Opener Fires Of Armageddon knalt gelijk goed binnen en laat horen wat we kunnen verwachten op dit album. Een zware, ietwat logge groove met daaroverheen trashy gitaarspel afgedekt met een tegen de grunt aanschurkende zang. De zware productie is aardig dichtgemetseld en zorgt ervoor dat de nummers weinig ademruimte overlaten en daardoor zwaar te verteren zijn. Gevolg is ook dat de twaalf nummers op dit album allemaal aanvoelen alsof je telkens weer tegen dezelfde muur van geluid aan het beuken bent. Neem je de energie om door die muur heen te luisteren dan hoor je de verschillen in riffs en ritmes. Het kost me echter dermate veel energie om door die muur heen te luisteren dat ik moeite heb om de ruim vijftig minuten die dit album duurt vol te maken.

Meer doorgewinterde death- en zelfs blackmetalliefhebbers zullen waarschijnlijk veel minder moeite hebben met het geluid van Forlorn Reign en zich derhalve uitstekend weten te vermaken met de twaalf nummers op dit album. Voor mij is het allemaal iets teveel van hetzelfde wat ik bovendien al vaker en ook beter gehoord heb bij andere bands. Hoogtepunt voor mij is Embracing Chaos, dat met een speelduur van bijna zeven minuten er sowieso al uitspringt tussen alle nummers van gemiddeld vier minuten. De band weet hier goed mijn aandacht vast te houden ondanks de langere speeltijd. Luister hierboven even het nummer Purgatory en beslis zelf vooral of het wat voor je is. De rest va het album is nagenoeg meer van hetzelfde namelijk. Zeker niet slecht, maar voor mij vooral veel van hetzelfde.

Score:

70/100

Label:

The Ritual Production, 2022

Tracklisting:

 1. Fires Of Armageddon
 2. Forlorn Reign
 3. The Great Rite
 4. Purgatory
 5. Embracing Chaos
 6. Spectral Disease
 7. Blooded Soul
 8. Förödelsens Tid
 9. Óveður
 10. Make You Suffer
 11. Age Of Chaos
 12. New Order

Line-up:

 • HG Hogström – Gitaar
 • Jimmy Lundberg – Gitaar
 • Per Kolderup-Finstad – Zang
 • Mark Negro Villa – Drums
 • Maël Nagot – Bas

Links: