Circle Jerks – Group Sex

Keith Morris, nu actief in OFF!, begon zijn zangcarrière bij Black Flag, de band waarvan hij medeoprichter was. Door creatieve meningsverschillen met de rest van de band (lees: Morris kon met zijn neus niet uit de Vim blijven en was getrouwd met alcohol. Het verhaal gaat ook de ronde dat Black Flag’s nummer Six Pack over Keith Morris gaat) richtte hij Circle Jerks op: als uitlaatklep voor de frustraties die hij overhield aan Black Flag en omdat hij veel meer zin had om lol te maken dan zich bezig te houden met het politiek correcte Black Flag. In de beginperiode ging er enige haat en nijd heen en weer. Zo verzweeg Morris dat het nummer I Don’t Care was geschreven door Black Flag’s Greg Ginn. Black Flag herschreef het nummer en gaf het de passende titel: You Bet We’ve Got Something Personal Against You, dat verscheen op de, in hetzelfde jaar verschenen, Jealous Again EP. Voor verder vermaak raad ik het door Morris geschreven boek aan, getiteld: My Damage: The story of a Punk Rock Survivor.

Circle Jerks

Over naar de plaat. Veertig jaar geleden dus, in 1980, verscheen Group Sex, het debuut van de Circle Jerks. De plaat kent veertien nummers en duurt in het totaal nog geen kwartier. Voor het origineel moet je tegenwoordig op Discogs aardig wat Euro’s neerleggen. Reden voor het recent opgerichte Trust Records om de plaat opnieuw uit te brengen. Het label richt zich op lang uitverkochte hardcore- en punkplaten, waarvan Group Sex dus de eerste is. Er is inmiddels een tweede persing, want de schijf was binnen 24 uur uitverkocht.

Circle Jerks

Group Sex werd na de release in 1980 erg goed ontvangen en wordt gezien als een mijlpaal van de South California Hardcore. Ook nu, na veertig jaar, staat de plaat nog als een wolkenkrabber in Dubai en klinkt die allesbehalve gedateerd. Sterker: de korte en snelle nummers zijn nog steeds, of wéér, actueel. Zo gaat Beverly Hills over het trieste, onechte leven van de Jetset in Los Angeles. Het nummer Operation heeft als thema dat Morris zijn zaadleiders wil laten doorknippen omdat de wereld al overvol is en hij er geen heil in ziet een bijdrage te leveren aan nog meer mensen op de aarde. Paid Vacation gaat over soldaten die vochten in Vietnam omwille van de oliedollars en na de mislukking in dat land door mogen naar Afghanistan. In Live Fast, Die Young ziet Morris zichzelf liever een intens en kort leven leiden dan dat hij langzaamaan moet wegkwijnen. Ook de lolligheid ontbreekt niet: I Just wanna have some Skank gaat over jong en vooral heel erg geil zijn. Het titelnummer Group Sex is samen geschreven met Jeffrey Lee Pierce, later frontman van The Gun Club, met wie Morris een appartement deelde.


De uitgave van Trust Records is geremasterd, maar klinkt nagenoeg als het origineel. Gelukkig maar. Het label heeft veel moeite gestoken in het bijgevoegde twintig pagina’s tellende boekwerk. Niet alleen oude foto’s, flyers en herinneringen van de bandleden staan erin. Het leukste om te lezen zijn de anekdotes van vrienden van de bandleden, of mensen die door het album geïnspireerd zijn. Ze vertelt regisseur Alex Cox dat hij Circle Jerks per sé als band in de film Repo Man wilde hebben. J. Mascis van Dinosaur Jr. legt uit hoe jaloers hij was op de snelheid van drummer Lucky Lehrer. Snelheid was een obsessie voor hem en zijn toenmalige band Deep Wound. Happy Tom van Turbonegro is zijn kuthumeur snel kwijt na het luisteren van Beverly Hills.

De vier extra nummers zijn leuk als aanvuller, maar hadden voor mij niet echt gehoeven. Zonder deze extra’s is deze heruitgave namelijk al perfect. De band zou trouwens vorig jaar door Europa touren, maar een lullig virusje gooide roet in het eten. Een nieuwe datum is inmiddels bekend. Op 7 augustus 2022 spelen ze in de Melkweg in Amsterdam met T.S.O.L. als support act.

Label:

Trust Records, 2021

Tracklisting:

 1. Deny Everything
 2. Just Want Some Skank
 3. Beverly Hills
 4. Operation
 5. Back Against the Wall
 6. Wasted
 7. Behind the Door
 8. World Up My Ass
 9. Paid Vacation
 10. Don’t Care
 11. Live Fast Die Young
 12. What’s Your Problem
 13. Group Sex
 14. Red Tape
 15. What’s Your Problem (1980 Rehearsal)
 16. Red Tape (1980 Rehearsal)
 17. I Just Want Some Skank (1980 Rehearsal)
 18. Beverly Hills (1980 Rehearsal)
 19. Live Fast Die Young (1980 Rehearsal)

Line-up:

 • Keith Morris – Zang
 • Roger Rogerson – Basgitaar
 • Greg Hetson – Gitaar
 • Lucky Lehrer – Drums

Links: