Circa Survive – A Dream About Death

Circa Survive, de band bij uitstek voor getergde winterschone vocalen. Als je je ogen sluit verplaatsen ze je zo naar dat huis in het bos. Je weet wel, dat eenzame huis bij het bevroren riviertje met bekiezelde oprit, gebouwd op een begraafplaats. Om Frozen Creek heb ik zeker nooit een traan gelaten. Muziek die me raakt? Doe niet gek. Dit emotioneel doeltreffend kwintet uit Philadelphia volgt de EP A Dream About Love uit 2021 op met zes nieuwe nummers. Die laatste EP vertoont overigens nogal een stijlwissel voor de band. Waar Circa Survive gekend staat om emotionele tot zeer stevige alternatieve rock op de eerste zes albums, is de muziek op beide EPs eerder van het voortkabbelende type. Wat betreft de titel slaat het meer op ‘droom’ dan op ‘dood’.

Een overstuurde gesyncopeerde synthesizer begroet je op Electric Moose tot de drums invallen en alle gaten opvult. Dwars. De ditmaal erg warme stem van Anthony Green – hij staat nochtans gekend om zijn torenhoge uithalen – wikkelt je in een warme deken en schuift de slippers aan het haardvuur. Later in het nummer wordt een hoger register aangesproken, maar de sfeer blijft ingetogen doch licht ongemakkelijk. Curitiba bouwt verder op deze sfeer maar is gemoedelijker. De drums doen de compositie aanzwellen met smaakvolle roffels en tomwerk in de tweede helft. Uitspattingen moeten we niet verwachten op deze EP, maar naadloos overgaande segmenten, zo naadloos dat ze haast niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Latenap onderscheidt zich door wat directer te zijn en steunt volledig op synthesizers in plaats van gitaren. Deze worden gearrangeerd met hetzelfde gevoel voor gelaagdheid zoals we gewoon zijn van Circa Survive. Op Discount on Psychic Readings komt die typische overstuurde bas op de voorgrond en is ditmaal zelfs funky. Best lekker. Voor de rest zijn er geen echt opvallende elementen buiten dat het allemaal niet zo opvallend is. Maar moet dat dan? De band is doelbewust en wijkt er dogmatisch niet van af.

A Dream About Death bevat dus geen echte uitschieters of bijzondere momenten. Dit omdat de band alles bewust ingetogen houdt, maar ook omdat de kwaliteit van het materiaal uitermate consistent is. Ok nee, het grijpende timbre in het staartje van Electric Moose kan zeer bekoren. “If there’s something in the air, no body seems to care. If there’s something in the moon, I hope that it explodes soon.” Sprekend dat de EP hierna vooral niet explodeert. Toegegeven, de stijlwissel gaat niet iedereen pruimen, maar als je het niet als Circa Survive ziet, maar als het werk van een naamloze band, dan kan je niet anders dan erkennen dat het kwaliteitsvol is. Echter verbleekt deze EP wel bij het bestaande oeuvre van de groep en ik duik daar liever nog eens in dan naar deze EP te luisteren. Vooral Blue Sky Noise en Descensus zijn ijzersterke alternatieve rockplaten. Heeft de wereld zes van dit soort voortkabbelende nummers nodig? Nee. Kan het kwaad? Nee. Heb ik er van genoten? Ja, best wel, maar tranen zal ik er dit keer niet om laten.

Label:

Rise Records, 2022

Tracklisting:

 1. Electric Moose
 2. Curitiba
 3. Latenap
 4. Discount on Psychic Readings
 5. Die on the West Coast
 6. Buzzhenge

Line-up:

 • Anthony Green – Zang
 • Colin Frangicetto – Gitaar
 • Brendan Ekstrom – Gitaar
 • Nick Beard – Bas
 • Steve Clifford – Drums

Links: