CHVE – Kalvarie

CHVE is het soloproject van Colin H. Van Eeckhout, de frontman van Amenra. Toch ligt dit project mijlenver verwijderd van de muziek van onze tweevoudige jaarlijstwinnaar, waarmee ik nergens een uitspraak doe over de kwaliteit hiervan. Van Eeckhout mikt al enkele releases op het brengen van donkere, rituele neofolk en drones. Kalvarie past perfect in het rijtje van de drie voorgangers. Dit keer ontdekte ook Relapse Records de meerwaarde van dit project.

We kennen Colin als een man van vervoering en op zijn soloplaten doet hij dat op ingetogen manier. Op het enige nummer van de plaat, Eternit, bouwt hij de ambientatmosfeer minutenlang op tot die vanaf de vierde minuut langzamerhand overgaat tot een mix van drones en neofolklore. Anders dan op de vorige platen klinkt de stem van de man eerder monastiek en minder zweverig. Het past perfect bij de diepgang en thematiek van het nummer. Zoals de man zelf aangeeft in de vrijgegeven minidocumentaire werkt hij rond de angst van verlies en als geen ander weet hij dat gevoel te capteren op deze plaat.

Buitengewoon prachtig is dit. Dit kwartier vliegt voorbij, maar de repeatknop werd al meermaals ingedrukt. Een adembenemende tocht door de krochten van de ziel van Van Eeckhout. Wellicht te aanschouwen in één of andere kerk in de nabije toekomst; het zal ongetwijfeld de moeite lonen.

Label:

Relapse Records, 2024

Tracklisting:

  1. Eternit

Line-up:

  • Colin H. Van Eeckhout – Alles

Links: