Church Of The Dead – Beyond Death

De extreme metalscene in Finland kent een grote hoeveelheid bands die het kwalitatief gezien prima doen. Van black metal tot grindcore: er is voor ieder wat wils. Church Of The Dead is een band die al sinds 2013 aan de weg timmert en hiervoor al een zestal EP’s heeft uitgebracht. In 2020 verscheen debuutplaat Church Of The Dead, die nu opgevolgd wordt door album nummer twee: Beyond Death. Voor fans van Asphyx en Entombed.

Verwacht in eerste instantie hele zware getemporiseerde death metal in de Zweedse/Finse stijl. Heel nadrukkelijk horen we hier de zware gitaarriffs waarmee een band als Entombed op de proppen kwam en de metalwereld in vuur en vlam zette. Gelukkig doet deze band niet aan plagiaat, want er zit een dikke zwarte zweem over het totaalgeluid heen, in de verte horen we zelfs invloeden uit de Finse blackscene. Niet te versmaden, hoe lekker en hapklaar deze uitvoeringen zijn! Als voorbeeld nemen we het heerlijke en melancholisch aandoende Tombdweller waarop de snelheidstrein achterwege is gelaten. De vocalist is echt met het verkeerde been uit bed gestapt, of iemand heeft hem lopen prikken waar hij het niet graag heeft, want het strottenhoofd briest en buldert alles en iedereen omver! Na de uitstekend uitgevoerde Mayhem-cover Chainsaw Gutsfuck die tegen het einde nog chaotischer klinkt dan het origineel, trapt de band het gaspedaal vol in. Tijdens het bijzonder brute Whore Of Eden is er eigenlijk al geen houden meer aan.

Christborn is dan weer een nummer wat haast sacraal aandoet met noten die mij doen denken aan de meer sferische elementen van een band als Infestus. Leuk detail is dat het nummer met wapengekletter overloopt in het immens brute Wormwood. Van begin tot het einde worden we haast doodgeknuppeld door de opgefokte ritmische cadans. Variatie zoeken we in de zinderende leadgitaar, de buitengewoon snelle fills, en de echo’s op het onmenselijke stemgeluid. Het laatste en tevens langste nummer Floating in Blood op dit Beyond Death, leunt in de beginfase wat meer op een band als Asphyx. De referenties vanuit de promo zijn dus vrij accuraat. En toch moet ook hier wederom opgemerkt worden dat de Finnen hun eigen weg gaan. Soms uiterst melodisch en retesnel, soms melancholisch en met allerlei zwartgeblakerde invloeden. Het totaalgeluid blijft over de gehele linie overtuigen, waarbij de band er slim voor kiest om af en toe een sferische brug met bijvoorbeeld violen te integreren. En als Church Of The Dead dan in veertig minuten met acht nummers geen spoor van verveling opwekt, dan kunnen we enkel tot de conclusie komen dat ook dit Beyond Death gewoon kanshebber is voor de jaarlijsten!

Score:

91/100

Label:

Redefining Darkness Records, 2023

Tracklisting:

 1. Dawn of the Wizard
 2. Tombdweller
 3. Ashes of the World
 4. Chainsaw Gutsfuck (Mayhem cover)
 5. Whore of Eden
 6. Christborn
 7. Wormwood
 8. Floating in Blood

Line-up:

 • Antti Poutanen – Bas
 • Kride Lahti – Gitaren
 • Jussi Salminen – Vocalen
 • Seppo Tarvainen – Drums

Links: