Christopher Bowes and His Plate of Beans – Christopher Bowes and His Plate of Beans

Voor allen die power metal of pirate metal een warm hart toedragen is de naam Christopher Bowes (Gloryhammer, Alestorm) geen onbekende. De Schot heeft de harten van vele metalliefhebbers weten te veroveren. Zowel Alestorm als Gloryhammer waren liefde op het eerste gezicht dus de verwachtingen liggen hoog. De voorkant van de EP toont drie figuren die de deelnemende muzikanten uitbeelden, en een tornado van witte bonen in tomatensaus. Een van die figuren is Christopher Bowes, eentje is een tubaspeler en we hebben de man met de vissenkop. Een vraagteken verscheen boven mijn hoofd.

In het kader van ‘alles wat ik doe is toch wel leuk’, worden we ditmaal getrakteerd op ‘beancore’. Electro punkrock opgedragen aan witte bonen in tomatensaus. Echt waar. Wat de heren nu precies maken valt nog het beste te omschrijven als electro die aandoet als 8bit met een vleugje humorpunk gelijk aan Psychostick. Vijf feestnummertjes staan er op deze korte EP. Vrolijke muziek voor mensen met spijkerjackjes en een hanenkam.

Het thema is dus bonen, maar dat zal de luisteraar niet kunnen ontgaan. Midnight Breakfast is een vrolijk begin met geautotunede refreinen en fuzzy gitaren, die blijkbaar door het vissenhoofd worden bespeeld. Theme from a Beans Album begint met Limp Bizkit-achtige beats gevolgd door een uptempo refrein. Het is prima te verteren. Killed to Deth by Bugs is toch wel het hoogtepunt van de EP. Als je bij het refrein geen grimas op je gezicht kan toveren, dan ben je waarschijnlijk al dood. De grenzen van het schijtlollige worden hier verlegd met de minuut. Medical Emergency begint met de zinsnede: “My tooth is loose, it got hit by a moose, in the face, in a place, near the edge of space.” Op Transcendental Bean Exploration rapt Christopher vrolijk verder en krijgen we nog meer futuristische punkrock voorgeschoteld. Het tempo zit er lekker in en het ene na het andere loopje bliept voorbij.

Het is een EP vol hyperactieve electro punkrock met Chrisopher Bowes die gekkigheid scandeert over bonen. Leuke muziek voor op een festival, om na een paar biertjes uit je dak te gaan. Wat mij betreft laten de heren het hierbij. De tijd die in dit album zit zie ik liever besteed aan een nieuwe cd van Alestorm of Gloryhammer. Die grap over bonen heeft bovendien precies lang genoeg geduurd met deze EP.

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklisting:

  1. Midnight Breakfast
  2. Theme from a Beans Album
  3. Killed to Deth by Bugs
  4. Medical Emergency
  5. Transcendental Bean Exploration

Line-up:

  • Christopher Bowes – Zang
  • Phil Philp – Tuba
  • Mathew Bell – Gitaar
  • A Plate of Beans – Drums, Programmering

Links: