Chris Manning – Destination

Wanneer je als jarenlange Kiss-fan de mogelijkheid hebt om een cd te reviewen waaraan een ex-Kiss-lid meewerkt, dan spring je daar natuurlijk direct bovenop. In dit geval gaat het om Bruce Kulick, die een flinke bijdrage levert aan Destination van Chris Manning.

Bruce Kulick was me dus heel erg bekend, Chris Manning daarentegen niet. Hij blijkt een ervaren en getalenteerd gitarist, songwriter en sessiemuzikant uit Dallas te zijn. Dit gaat dus niet om een vaste groep, eerder een project. Op Destination laat hij zich bijstaan door zanger Chris Hodges, die je kunt kennen van de Linkin Park tribute band In The End. Daarnaast zorgen sessiedrummer Max Salidi en studiobassist Dan Hawkins voor de ritmesectie.

En Bruce Kulick dus. Eeuwig vriendelijke Bruce bemande Kiss tussen 1984 en 1996, tijdens de make-uploze periode. Een hele degelijke gitarist, maar met een duidelijk ander geluid dan zijn voorgangers Ace Frehley of Vinnie Vincent. Ondertussen maakt hij al jarenlang het mooie weer bij Grand Funk Railroad. Op deze cd neemt Bruce Kulick de rol van “creative consultant” op zich en zorgt hij voor de leadgitaar op Start Over Now.

Geen van die namen kun je recent of modern noemen. Destination profileert zich evenmin zo, want Chris Manning‘s gitaarstijl gaat toch richting oudere groepen als Alice In Chains, Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple

Al die invloeden leveren wel een allegaartje van stijlen op. Opener Sharp is een stevige midtempo rocker, waar de krachtige strot van Chris Hodges toont wat hij in zijn mars heeft en waar hij nu en dan klinkt als een jonge Vince Neil. Sharp wordt gevolgd door Get Me Out, een toffe, heupwiegende, bluesy stamper waarin je zowel de vettige riffs van een Raging Slab hoort, als het funky baslijntje van Alannah Myles en haar Black Velvet (laat dat een klein flashback zijn naar de hitlijsten van 1989).

En dan volgt het eerder vermelde Start Over Now, met leadgitaar door Bruce Kulick op zijn 1953 Les Paul. Hier neemt de grungesound over, met referenties naar de donker klinkende Carnival of Souls cd van Kiss uit 1997. Push zou dan weer helemaal niet misstaan in het werk van Mötley Crüe. Ascendant baadt in een Kingdom Come-sfeertje. En zo kun je voor elk van de elf nummers wel een link leggen, op het instrumentale Collider na misschien.

Variatie troef betekent dat, maar tegelijkertijd is dat het zwakke punt van Destination: je mist “eenheid” en “eigenheid”. Herkenbaar is Chris Manning dan weer wel: zijn gitaarsound is opvallend. Al bij al een leuk tussendoortje, dit Destination, maar potten zal dit niet echt breken.

Score:

75/100

Label:

NoLifeTilMetalRecords, 2020

Tracklisting:

 1. Sharp
 2. Get Me Out
 3. Start Over Now (featuring Bruce Kulick)
 4. Push
 5. Came Out Alive
 6. Sovereign
 7. Ascendant
 8. Implode
 9. Heart Of A Chance
 10. Collider
 11. To The Sixth Sun (Bonus Track)

Line-up:

 • Chris Manning – gitaar
 • Chris Hodges – vocalen
 • Dan Hawkins – bas
 • Max Salidi – drums

Links: