Chotzä – Tüüfuswärk

Black and roll voorzien van vunzige en smerige teksten gezongen in een eeuwenoud Zwitsers dialect! Chotzä is een verzameling viezeriken die ook op het derde album een pot vol lekkers opentrekt. De band brengt black metal met een thrashy feeling en hier en daar wat rock and roll achtige thema’s. De productie is lekker gladjes, de sound is groovend, het gevoel smerig en vuil. Kan ook moeilijk anders als Szivilizs en Cpt Cunt deel uitmaken van dit selecte clubje.

Tien vrolijke liedjes staan er op dit Tüüfuswärk, het ene al wat vrolijker als het andere. Wat opvalt is dat Szivilisz als een volleerd rapper nog sneller dan snel het ene tekstfragment na het andere uitkotst. Uitkotsen blijkt ook gewoon de vertaling te zijn voor de bandnaam, Chotzä, hoe toevallig. De gitaartandem bestaande uit Raven Dust en Gruäbähung voorziet elk nummer van voornamelijk, eenvoudige schuifrifjes, een pitsende solo dan wel een kort rock and roll – achtig loopje.

Het geilste nummertje is Horrorotika,al was het maar om het refreintje dat heerlijk meebrulbaar is. Het daaropvolgende Sex, Suff And Satan kent een heerlijke jazzy begin alvorens de vettigheid er weer van afdruipt. Sterk ook hoe hier een piano heel pertinent zijn partijen aan de man brengt. Het nummer van de onderstaande video-clip, Fiesä, Fulä Fettsack is een opzwepend, thrashy black metal nummer. Ook weer met een aanstekelijk refreintje waar de zang mooi gepaard gaat met de gitaarlijn. En zoals het hoort bij elke blackmetalband krijg je ook op dit album een kort maar krachtig knallertje te verteren, Süüchagott heet dit snoepje uit de pot. Obligaat krijg je dan ook een langer eerder slepend nummer te verwerken, Abfau, gelukkig met een vette blastpartij en voorzien van een dito melodie.

Tja, normaal zou ik dit soort releases niet eens beluisteren, je ziet wat het met een mens doet als plots heel de metalhorizon voor je opengaat en je verplicht bent een album toch te beluisteren tot het gaatje. Vies, geil plaatje! Knap toch hoe deze Zwitserse Garde erin slaagt vettigheid te combineren met eigen elementen meer specifiek de piano en de teksten in het reeds eerder vermelde dialect.

Score:

75/100

Label:

Northern Fog Records, 2020

Tracklisting:

 1. Dräck Am Schtäckä
 2. Schtächzähni
 3. Horrorotika
 4. Sex, Suff And Satan
 5. Fiesä, Fulä Fettsack
 6. Süüchägott
 7. Abfau
 8. Ds Tanzgebei
 9. Fotzä
 10. Tüüfuswärk

Line-up:

 • Szivilizs – Zang
 • Cpt Cunt – Drum
 • Leopold – Piano
 • Raven Dust – Gitaar
 • Näbugring – Bas
 • Gruäbähung – Gitaar

Links: