Chelsea Grin – Suffer in Hell

Alaaf! Vrijdag was het de elfde van de elfde. Dat betekent natuurlijk maar één ding. In het zuiden is het hossen geblazen, aangezien het carnavalsseizoen officieel van start gaat. Verkleedpartijen, bier en vooral waanzinnig slechte muziek. Godverreju, wat kan ik daar kwaad van worden. Nu heb ik sowieso al weinig met carnaval, maar mensen, die muziek. Gelukkig brengt Chelsea Grin juist op deze dag een lekker boosaardig schijfje uit om de voetjes eens flink van de vloer te krijgen. Best wat overeenkomsten met carnaval als je het zo bekijkt. We trekken massaal onze zwarte kledij uit de kast en gieten een hoop bier naar binnen tijdens een metalconcert. Vergeet echter de polonaise en zet hier een dikke circlepit voor in de plaats. Het is namelijk rammen geblazen met Chelsea Grin. De Amerikaanse deathcoreformatie brengt deel één van het dubbelalbum Suffer in Hell // Suffer in Heaven.

Een eerste deel dus, in de vorm van Suffer in Hell. Chelsea Grin geldt al jaren als één van de aanjagers van de opleving van het deathcoregenre. Blijkbaar hebben ze het even rustiger aan gedaan, aangezien we nu liefst vier jaar hebben moeten wachten op nieuw werk. Dit eerste deel geeft echter al een krap half uur aan nieuwe muziek in acht nummers gepropt. Mocht deel twee een vergelijkbare inhoud bevatten, dan is het ze volledig vergeven. Een dergelijk hiaat doet wel benieuwen naar de muzikale invulling. Kunnen we hier grote wijzigingen in verwachten?

Het antwoord op die vraag is ja en nee. We horen zeer zeker de herkenbare deathcoreformules die Chelsea Grin groot hebben gemaakt. Donderend gitaargeweld, brute breaks en bulderende vocalen ontbreken geenszins. Tegelijkertijd sijpelen er iets meer elementen uit de symfonische black door. Zo horen we geregeld toetsenpartijen voorbijkomen of wat tremolo’s op de gitaren. Verwacht echter geen Lorna Shore-imitatie hier. Gelukkig weet Chelsea Grin deze elementen namelijk op passende wijze te integreren in de eigen stijl en het sonische pallet hiermee alleen maar uit te breiden. Dit zorgt er voor dat de (over het algemeen) korte composities de nodige ademruimte meekrijgen. En dat is geen overbodige luxe, aangezien de beklemmende sfeer en de muur aan geluid je vol naar de strot grijpen. Dit Suffer in Hell is namelijk boven alles gewoon een knaller van een deathcoreplaat en laat duidelijk horen dat Chelsea Grin lekker bovenop de apenrots mag blijven zitten.

Dat wordt meteen duidelijk tijdens opener Origin of Sin. Een onheilspellende intro barst uiteen in beukende deathcore. Op de achtergrond zijn de symfonische elementen goed hoorbaar, maar zij overheersen nergens het gitaargeweld. Een goede keuze. Al is er maar één winnaar in dit verhaal: vocalist Tom Barber. Zijn lage grunts zijn van grote klasse, maar ook de hoge uithalen en haast gesproken vocalen zijn om van te smullen. Hier krijg je wel een flinke grijns van op je gezicht. De tweede uiting Forever Bloom zet die glimlach voort. Al was het maar door de zwartgeblakerde gitaren, maar toch zeker door de gastbijdrage van Trevor Strnad (zanger van The Black Dahlia Murder die begin dit jaar veel te jong is overleden). De volgende twee nummers brengen generieke, maar uiterst degelijke deathcore. Crystal Casket laat horen hoe een breakdown moet klinken.

Flood Lungs is vervolgens een vreemde eend in de bijt. De beukende deathcore vermengt zich met djenty gitaren en een post-metal atmosfeer. De gitaarlijnen zijn licht progressief en doen zelfs wat psychedelisch aan. Een welkom rustpunt. Zodra The Isnis uit de speakers knalt, begrijpen we die ingebouwde pauze. Het is happen naar adem terwijl Chelsea Grin met ritmische mokerslagen alle lucht uit je lijf probeert te beuken. De sluimerende toetsenpartijen op de achtergrond dragen bij aan de dreigende sfeer die wordt neergezet. Dan hebben we nog twee nummers te gaan. Mourning Hymn komt in aanmerking voor het beste nummer van dit album. Ditmaal liggen de symfonische elementen er dik bovenop. De zwartgeblakerde gitaarlijnen zijn werkelijk om van te smullen. De diepe grunts en het strakke drumwerk maken het plaatje compleet. Gelukkig snapt Chelsea Grin dat een nummer als dit geen breakdown nodig heeft. Helemaal niet als afsluiter Suffer in Hell, Suffer in Heaven een twee minuten durend breakdownfestijn blijkt te zijn. Op die manier wordt dit eerste deel van het dubbelalbum in stijl afgesloten.

We hebben er dan even op moeten wachten, maar zoals wel vaker wordt dat wachten dan ook rijkelijk beloond. Wat een knaller van een plaat heeft Chelsea Grin hiermee in handen. Het goede nieuws is dat dit slechts het eerste deel is en we op 17 maart het volgende deel al mogen verwachten.

Score:

85/100

Label:

ONErpm, 2022

Tracklisting:

 1. Origin of Sin
 2. Forever Bloom
 3. Deathbed Companion
 4. Crystal Casket
 5. Flood Lungs
 6. The Isnis
 7. Mourning Hymns
 8. Suffer in Hell, Suffer in Heaven

Line-up:

 • Tom Barber – Zang
 • Stephen Rutishauser – Gitaar
 • David Flinn – Basgitaar
 • Pablo Viveros – Drums

Links: