Charnel Winds – Verschränkung

Eén van de vele Finse incestueuze blackmetalbands die zo nu en dan eens iets van zich laat horen, is Charnel Winds. Deze band bestaat sinds 2003 en is gevormd rond drie leden die tevens actief zijn/waren in Verge, Blood Red Fog, Saturnian Mist en Azazel (met die laatste wil je tegenwoordig liever niet geassocieerd worden, denk ik). Net als bij Verge en die andere bands hangt ook rond Charnel Winds een experimentele waas. Nee, geen doorsnee black metal, ook dit keer niet.

Charnel Winds heeft geen zin in conventionele black metal en integreert vlijtig jazzy, bluesy, southern rock en aanverwante fusion varianten in zijn donkere muziek. Het levert een bizar plaatje op, dat gek genoeg niet eens zo slecht klinkt. Van alle crossover crap die ik al gehoord heb de laatste jaren is dit een van de meest samenhangende kliekjes. Hier wordt tenminste een cocktail gemaakt van genres, in plaats van een collage van genres die gefragmenteerd gebracht wordt. Daarbij klinkt de cocktail ook echt beneveld, net zoals bij een Furze, of eventueel een Fleurety. Het moet alleen niet te lang duren, want dan begint het op de zenuwen te werken, met driftigheid tot gevolg.

Schimmige metal met zwarte wortels, die vergroeid is geraakt met psychedelische blues, jazz en prairie rock. Charnel Winds vormt hiermee een zoveelste uitzaaiing in de familie van Verge, Blood Red Fog en Saturnian Mist. Doet dat een belletje rinkelen, dan weet je wat gedaan. Luistertip: Avitchi Blues.

Score:

76/100

Label:

Feuer Publications, 2017

Tracklisting:

 1. Devouring the Cursed Fruits of Tartaros
 2. Avitchi Blues
 3. Atmâsphere
 4. Rebellion
 5. The Abyss Gazes Also
 6. Beyond Null Reality
 7. The Heralding

Line-up:

 • Sandh – Bas
 • Wyrmfang – Drums
 • Shoo – Gitaar, Zang
 • Termuthis – Gitaar
 • Olli Vesanen – Gitaar

Links: