Changing Tides – Changing Tides

Hier zijn Brabantse mannen met een metalcore album. Het Nederlandse Brabant wel te verstaan. Changing Tides heet deze band en de EP draagt dezelfde naam. De bijgevoegde info is er niet helemaal duidelijk over, maar het lijkt de eerste release te zijn. De band werd ondanks dat in 2013 al opgericht.

In elk geval voor mij een eerste kennismaking. Alhoewel… De muziek die de vijf heren brengen is geen eerste kennismaking. Het is namelijk typische metalcore, in de straat van Parkway Drive, Caliban, en deathcore zoals Thy Art is Murder. Stel: je zet vijf prima muzikanten bij elkaar en stelt: “Maak metalcore” dan zou deze EP er ongetwijfeld exact zo uit komen rollen.

Het eerste nummer The Sixth Call start dreigend en begint groovend. We racen tot een kalm stuk waarna er wordt gesoleerd. Het is catchy en een wat onverwachte breakdown wordt er nog bijgesleept. Een goed begin. E.G.O. leunt sterker op deathcore met aanhoudende soms licht dissonante breakdowns. Het geheel bestaat uit vrij standaard metalcore, en echt verrassen doet het dan ook niet. Wat wel opvalt is dat een aantal breakdowns wat overbodig lijken. Neem Disgraceful bijvoorbeeld. Het zit prima in elkaar en de songstructuren zijn wederom makkelijk te volgen. Het eindigt met een wat onnodige breakdown, die de flow er wat uithaalt. Het laatste nummer Brumal doet denken aan Parkway Drive op zijn rustigere momenten ten tijde van Atlas. Het nummer heeft screams over de akoestische gitaren. Screams die vooral goed klinken in de hogere  registers, en wat minder overtuigen in de grunts waar de echte diepte niet wordt gehaald. De EP heeft overigens geen cleane vocalen. Dat hoeft natuurlijk ook niet.

Het is een album dat elke liefhebber van metalcore zal kunnen begrijpen. Een mooi en typisch begin als metalcoreband. De nummers zitten redelijk logisch in elkaar, op een paar breakdowns na, en het muzikantschap is zeker aanwezig. The Sixth Call is het hoogtepunt en het meest memorabel. Toch weet ik dat er nog honderd releases zijn die exact zo klinken. Wil Changing Tides impact blijven maken in de toekomst, dan zal er toch wat buiten de gebaande paden getreden moeten worden. Iets meer eigen gezicht kweken dus.

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. The Sixth Call
 2. E.G.O.
 3. Disgraceful
 4. Awareness
 5. Fear/Reality
 6. Brumal

Line-Up:

 • Daan van Vucht – Gitaar
 • Bas van Kampen – Gitaar
 • Timmy de Man – Bas, Vocalen
 • Thijs Versantvoort – Drums
 • Kasper Wienk – Vocalen

Links: