Chamber – Cost Of Sacrifice

Wat hebben The Amity Affliction, Knocked Loose, Strike Anywhere, Rotting Out en Year Of The Knife met elkaar gemeen? Allen brachten dit jaar nieuw materiaal uit via Pure Noise Records. Het label herbergt inmiddels behoorlijk wat veelbelovende bands en in dat rijtje mogen we Chamber vanaf nu toevoegen. Het viertal uit Nashville schuift met Cost Of Sacrifice zijn eerste wapenfeit naar voren en bij Tempo-Team zouden ze blij zijn met deze vier aanpakkers. De mix van noise, math- en hardcore is intens en past in dat opzicht perfect bij de collega’s van Year Of The Knife , hoewel we ook invloeden van tig andere bands kunnen plaatsen bij dit debuut.

Zo horen we met Fracture, Paranoia Bleeds en single In Cleansing Fire hyperactieve, spastische math- en noisecore die onherroepelijk doet denken aan Converge, Botch of een band als Vein. De tracks zijn pas na meerdere malen luisteren enigszins te doorgronden. De schreeuwerige vocalen doorbreken het spervuur van de onnavolgbare drumpatronen, brute zang en overstuurde, polyritmische gitaarpartijen. Dikwijls ondersteunt diezelfde ritmesectie de knetterharde breaks die we qua lompheidsfactor zo in het rijtje van The Acacia Strain en Sanction kunnen plaatsen. Niet de minste namen als vergelijkingsmateriaal, maar in muzikaal opzicht weet Chamber ook zeker indruk te maken. Bij tijd en wijlen weten de heren daar ook nog eens een passende, elektronische Code Orange-vibe aan mee te geven dat zorgt voor massieve combopunten en nog meer gelaagdheid in de muziek. Disassemble Reassemble en de gitaarshreds van titelnummer Cost Of Sacrifice laten namelijk horen dat die band zeker als inspiratiebron geldt.

De gedrevenheid van de band zorgt in sommige gevallen ook voor een overkill aan muzikale impulsen zoals te horen is tijdens Visions Hostility en The Edge Of Every Lie, waarin er goede ideeën voorbij komen maar het vizier ook alle kanten opschiet en nergens houvast biedt. In plaats van goede gitaarriffs wat verder uit te bouwen of een keer gas terugnemen, kiest de band al snel om weer van de hak op de tak te springen. Dat kan zeker een krachtig wapen zijn in dit genre, maar het gevaar van een incoherente brei aan muziek ligt dan al snel op de loer. Zover komt het gelukkig niet, aangezien Chamber voor een debuut al heel goed een balans weet te vinden. Het zorgt ervoor dat de dertig minuten op Cost Of Sacrifice ronduit overtuigend zijn en de gemiddelde standaard overtreft. Ik ben dan ook erg benieuwd wat het volgende album gaat brengen van dit viertal en laat tot die tijd Coast Of Sacrifice nog eens wat rondjes spinnen. Typisch zo’n album dat groeit naarmate het aantal luisterbeurten toeneemt.

Score:

78/100

Label:

Pure Noise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Fracture
 2. Scars In Complex Patterns
 3. Paranoia Bleeds
 4. Visions Of Hostility
 5. Impulse
 6. In Cleansing Fire
 7. Numb (Transfuse)
 8. The Edge Of Every Lie
 9. Disassemble Reassemble
 10. Cost Of Sacrifice

Line-up:

 • Jacob Lilly – Vocalen
 • Gabe Manuel – Gitaar
 • Chris Smith – Basgitaar
 • Taylor Carpenter – Drums

Links: