Cerberus – My Prophecy Will Come

Sinds 1998 bestaat deze Duitse blackmetalformatie al. Ergens in 2003 kwam Chapters Of Blackness uit, ook via Schwarzdorn productions. Toen bleek Cerberus, want zo noemt hij zich, nog een volwaardige band te zijn. Na Klageslieder – Grabesgesang uitgebracht in 2006 valt plots alles stil en horen we meer dan vijftien jaar niks meer van deze band. Tot nu. My Prophecy Will Come is album nummer drie en brengt meteen verandering met zich mee. Cerberus is nu een éénmansformatie geworden. Beleth, de grondlegger van de band, koos ervoor om ditmaal gewoon alles alleen te doen. In de begin jaren 2000 klonk Cerberus behoorlijk rudimentair en was het ritmisch niet altijd even strak te noemen. De productie bleek toen ook voorzien van de nodige stofzuigers en dozen schuurpapier, nu dat is voor fanaten als ons vaak een niet al te groot probleem.

In ieder geval is het al meteen zo klaar als een klontje dat de productie er toch niet echt op vooruitgegaan is. Evenmin hoor ik enige vooruitgang in de strakheid van het drumspel. Je moet niet eens zo lang wachten om te begrijpen wat ik bedoel. De eerste maten van het openingsnummer I Am Your King geven je al de juiste of verkeerde indruk. Het is maar hoe je het interpreteert. De bij momenten dominerende keyboardpartijen in dit nummer doen me wat denken aan Old Man’s Child. Het spreekt voor zich dat ondanks de jaren lange ervaring, dit Cerberus niet kan tippen aan de band van een mastermind als Galder.

Het wordt bij momenten zelfs behoorlijk eentonig de muziek van Cerberus. Neem nu het titelnummer. Meer dan zeven minuten kauwen op, hoop en al drie a vier riffjes, doet de boel niet beter wegslikken. Dat niet helemaal in de maat zitten en er af en toe gewoon vlotjes en los over en naast fietsen werkt op een bepaald moment gewoonweg keihard op de zenuwen. Dan mogen de riffjes nog zo brutaal en agressief zijn, als het kalf geen boe meer zegt, is het verdronken. Soms lijkt het of er toch nog pogingen ondernomen worden om het spreekwoordelijke kalf uit het water te trekken. Kingdom Of Emptiness is zo een poging net als Dysthymia. Maar ook in deze nummers denkt het beest, laat me maar met rust en dompelt het zichzelf wel onder in het wassende water.

Misschien klinkt mijn eindoordeel wat zwaar. Ik heb niet echt zitten wachten op de terugkeer van Cerberus. Jammer, de heer Beleth heeft immers wel goede ideeën maar de wijze van uitvoering is bij momenten toch behoorlijk ondermaats te noemen en dat is dan ook de enige verklaring voor de bijna onvoldoende op het Zware Metalen-rapport.

Score:

50/100

Label:

Schwarzdorn Production, 2022

Tracklisting:

  1. I Am Your King
  2. My Prophecy Will Come
  3. Fight For Me
  4. Kingdom Of Emptiness
  5. Dysthymia
  6. The King’s Mountain
  7. A New Religion

Line-up:

  • Beleth – Zang, alle instrumenten

Links: