Celtic Hills – Mystai Keltoi

Celtic Hills is een band uit Italië. Zanger/gitarist Jonathan Vanderbilt is een Canadees, maar hij woont in Italië. Dan weet u het even. Mystai Keltoi is het tweede album van deze drie mannen. Het doel is om een soort mix tussen thrash/speed en power metal te maken. De onderstaande clip laat zien dat de mannen niet de beste filmsterren zijn, maar de muziek mag er zijn.

Aan enthousiasme geen gebrek, dat is duidelijk. Vocaal wordt er op een wat vreemde wijze gevarieerd gezongen waarbij de link tussen thrash en power metal ergens ligt. Vraag me niet precies waar die link ligt, want het is een beetje onduidelijk en apart. De accuratesse is daarbij ondergeschikt aan de bevlogenheid. Dat kan nog een stapje omhoog. The Tomorrow of Our Sons is bijvoorbeeld een stuk meer power metal. Duidelijk een van de betere songs die de band heeft gemaakt overigens. Blood is not Water laat daarentegen een veel thrashier geluid horen. The -7-Headed Dragon of Osoppo laat wat vrolijke leads horen, met enigszins glorieuze zang in de refreinen. Het is wat excentriek allemaal. De invloed van Keltische klanken is niet te missen, en de uitwerking is eigenzinnig. Ik hoor ook nog keyboards, waarbij niet helder is wie deze geluiden voortbrengt. Deze zijn wat weinig complex en vooral grondtonen, waarover dan de muziek verder is opgebouwd. Echt professioneel is het allemaal niet hoor.

De productie en mix wel. Deze is gedaan door de zanger van Visions of Atlantis. De stem is terecht wat weggecijferd ten koste van een vrij harde snare en gitaarleads. Het drumgeluid klinkt alsof de beste man zijn kit met hamers zit te mishandelen. Daar zal wel voor naar Manowar gekeken zijn. Deze nieuwe drummer heeft een stuk meer dynamiek en techniek in zijn drumwerk zitten dan de drummer van het vorige album. De vorige drummer kwam veel te vaak met saaie rockpatronen, waar de band ditmaal minder vaak op uitkomt. Een stuk meer variatie en leukere fills. Een duidelijke stap omhoog.

Voor liefhebbers van excentrieke folk/power/speed valt hier best wat leuks te horen. Het is krachtig, praktisch met een interessante Keltische inslag. Ergens is het zelfs intrigerend wat deze band doet. Écht ver boven de grijze massa uittorenen doet het niet. Dat geeft niet, want gezien de heren het album op een klein label uitbrengen lijkt dat ook niet het doel. De band slaagt erin om zo nu en dan krachtig over te komen, met af en toe een leuke lead en wat vreemde vocalen. Dat kon echt veel slechter! Luistertip: The Tomorrow of Our Sons, Battle of Frigidum

Score:

75/100

Label:

Elevation Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Light
 2. Blood is not Water
 3. The Tomorrow of our Sons
 4. The -7-Headed Dragon of Osoppo
 5. The Landing of The Gods
 6. Already Lost
 7. Falling Stars
 8. Battle of Frigidum
 9. Eden (FEAT Germana Noage ex Aetherna)
 10. Temple of Love
 11. Alliteratio

Line-up:

 • Jacopo Novello – Basgitaar
 • Jonathan Vanderbilt – Vocalen, gitaar
 • Simone “Zigo” Cescutti – Drums

Link: