Cellar Darling – This Is The Sound

Een nieuwkomer, maar met bekend gezelschap. Cellar Darling is het antwoord van Anna, Ivo en Merlin op het afscheid met het Zwitserse Eluveitie vorig jaar. Het is alsof ze met hun titel meteen al willen aangeven dat het op deze plaat meteen om een compleet ander geluid zal gaan en dat is zeker het geval. Dit rijmt werkelijk nergens met het folkmetalverleden, maar past eerder binnen het gothic- en neofolkgenre. Wie op zoek is naar geladen huppelmetal met sierlijke deuntjes is hier dus aan het verkeerde adres.

Meteen mag gezegd worden dat dit debuut wel even nodig heeft om te rijpen en dat heeft vooral te maken met de gothicbasis van dit geheel en de combinatie met de zanglijnen van Anna. Sommige van deze songs zijn verdraaid catchy gebracht, zoals opener Avalanche en opvolger Black Moon, waar de band reeds een clip van heeft vrijgegeven. Met de clip Challenge laat de band meteen een andere, experimentele insteek horen. Anna experimenteert met hurdy-gurdy-klanken en een ander zangtimbre, en dit moet wel even wennen. Minder Lacuna Coil-light en eerder met een neo-folky insteek gebracht. Dat experimentele is veelvuldig aanwezig op dit debuut, gaande van de gevoelige gitaarakoestiek en zweverige zang op Water, tot de erg aparte opbouw van Under The Oak Tree en een lekker geladen track als Hedonia die dan nog eens in de landstaal gezongen wordt.

Toch duikt er nog een ‘maar’ achter het hoekje vandaan. De gothicgrooves zijn bij momenten gewoon nog wat te saai om me de ganse lengte van de plaat alert te houden. Een nummer als Hullaballoo is bijvoorbeeld veel te basic om indruk te maken. Het concept van dit drietal is me echter duidelijk en heel wat van deze songs groeien bij elke luisterbeurt. Cellar Darling wil in de verf zetten dat experimentele muziek niet geladen moet zijn om indrukwekkend te zijn en slaagt daar hier en daar met onderscheiding in, maar over de ganse lijn ben ik nog maar voor drie kwart overtuigd.

Score:

75/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Avalanche
 2. Black Moon
 3. Challenge
 4. Hullaballoo
 5. Six Days
 6. The Hermit
 7. Water
 8. Fire, Wind & Earth
 9. Rebels
 10. Under The Oak Tree
 11. High Above These Crowns
 12. Starcrusher
 13. Hedonia
 14. Redemption

Line-up:

 • Anna Murphy – Zang
 • Merlin Sutter – Drums, Draailier
 • Ivo Henzi – Gitaar

Links: