Celestial Scourge – Dimensions Unfurled

Laten we even starten met de kwartaalupdate van de Human Resources-afdeling in de Noorse deathmetalindustrie. Celestial Scourge werd opgericht door de langdienende werknemer Stian Gundersen, die we al te goed kennen van zijn andere bedrijf Blood Red Throne. Hij is verantwoordelijk voor het samenbrengen van deze troep vuige heren en het schrijven van de muziek. Vocalist Waadeland schreef de onreine teksten op dit bloederige werkstuk, terwijl drummer Kristoffer Lunden en gitarist Sanjay Kumar het tweetal bijstonden om de muzikale smerigheid op schijf te krijgen. Laatstgenoemde verliet echter de band om na de opnames vervangen te worden door Hans Jakob Bjørheim en Sindre Wathne Johnsen (beiden bekend van Deception). Nu zal ik één van weinigen zijn, maar ik drink mijn kopje dagelijkse Noorse metal het liefst uit de dode regionen. Laat Deception en Blood Red Throne daarbij tot de favorieten horen en u begrijpt dat dit schijfje in mijn handen moest belanden.

Death metal uit Noorwegen dus. Vijf nummers worden er in moordend tempo doorheen gebeukt. De band omschrijft zichzelf als brute technische death metal. Bruut is het zeker, technisch wat minder. De gitaarlijnen gaan wel lekker snel en hebben zeker enige technische inslag, maar het geheel doet eerder denken aan death metal van de oude Amerikaanse stijl. Hierbij biedt het album Vile van Cannibal Corpse goed vergelijkingsmateriaal. Dat alles wel in een wat moderner spectrum, al hebben de drums een lekker old-schoolgeluid meegekregen. Daarbij hangen de snaren van de basgitaar losser dan de distributieriem van een Fiat Panda met 300.000 kilometer op de teller. Zij spelen hierdoor een prominente rol in het geluid van Celestial Scourge. Zo nu en dan steekt de muzikale kwaliteit van de gitaristen de kop boven het geweld uit. Dit met een korte solo of een verrassende melodielijn. Wat deze Noorse hakbrigade echter vooral erg lekker doet is een goed gestolen techniek uit de slammende deathregionen toepassen, ook wel bekend als: het laten terugkeren van de centrale riff, maar dan langzamer en vuiger. Weet je wel, zo’n riff waarbij je je allersmerigste gezicht kunt oefenen. Dat horen we al tijdens Moon Dweller, maar het wordt nog beter uitgevoerd richting het einde van persoonlijke favoriet Dimensions Unfurled.

Hiermee voegt Celestial Scourge een uiterst bloederig hoofdstuk toe aan de deathmetalgeschiedenis van Noorwegen, die zeker geen zwarte bladzijde genoemd kan worden. Een veelbelovend debuut, deze EP Dimensions Unfurled! Het maakt in ieder geval benieuwd naar toekomstig werk.

Label:

Time To Kill Records, 2022

Tracklisting:

  1. The Vast Profound
  2. Moon Dweller
  3. Elliptical Orbit
  4. Dimensions Unfurled
  5. Mortal Sun

Line-up:

  • Eirik Waadeland – Zang
  • Hans Jakob Bjørheim – Gitaar
  • Sindre Wathne Johnsen – Gitaar
  • Stian Gundersen – Basgitaar
  • Kristoffer Lunden – Drums

Links: