Cave Blind – The Golden Axe

Manowar, Grave Digger, Bathory en Burrzum. Dat zijn de invloeden volgens de begeleidende email. Burrzum zal wel een spelfout zijn. Een slordigheid, typerend voor de wijze waarop dit album in elkaar steekt, verklap ik alvast. Het klopt trouwens sowieso niet. Dit heeft geen fuck met Burzum te maken. Ook niet met de kwaliteit van Manowar, Grave Digger en Bathory helaas.

Dit is ongeproduceerde oude Manowar-verering van iemand die het leuk vindt om muziek te maken. Dat mag. Maar doe dat lekker in je oefenruimte en val ons als mensheid even niet lastig met je fratsen. Ik snap dat je van heavy- en speedmetal houdt. Hou ik ook van. Maar dat betekent nog niet dat je het moet proberen te imiteren. Als je elk instrument vrij amateuristisch beheerst is dat nog geen reden om het bij elkaar te harken en er een album van te maken. Zeker als je keelklanken een constant stervende hond reproduceren. Qua gitaarmelodie en redelijke solo’s mag het een naam hebben. Serpent’s Coil heeft bijvoorbeeld best een vermakelijke solo, ondanks dat de gitaar niet overal even goed gestemd lijkt te zijn. De drumlijnen tonen een gebrek aan inzicht in hoe je drumtracks moet schrijven, en de vocalen zijn kut. Als je denkt dat je alles hebt gehad komen er nog vage speedmetalvocalen op Golden Axe of Thunder. Echt lelijk, sorry. De teksten tikken de gebruikelijke thema’s aan.

Qua songwriting heeft deze beste Pavel Haken best wat inzicht. Zijn liedjes zijn opgebouwd met de nadruk op wannabe catchy refreinen. Dat het er allemaal niet uitkomt is zijn eigen fout. Het is slordigheid troef. Het is niet geproduceerd, let bijvoorbeeld eens op hoe de liedjes starten en eindigen. Ik heb hier nog een paar oefenruimte-opnames liggen die professioneler klinken. Hij noemt het zelf ‘raw’. Maar ‘raw’ is hier gewoon een ander woord voor slordig en lui. De riffs hebben potentie, bijvoorbeeld de leuke melodie op Night of the Reaper. De vocale lijnen zijn bovendien best goed geschreven. Jammer dat hij het zelf ‘zingt’. The Golden Axe is leuk voor jezelf, maar niet voor anderen. Dieptepunten: The Elusive Path, Wrath in Heaven, Hammerkill.

Score:

50/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Wrath In Heaven
 2. Razorstorm
 3. The Oath Of Speed
 4. Serpent´s Coil
 5. Clouds Above
 6. Hammerkill
 7. Night Of The Reaper
 8. Spirit Garden
 9. Golden Axe Of Thunder
 10. The Elusive Path

Line-up:

 • Pavel Haken – Alles

Links: