Cathartic Demise – In absence

Het uit Canada afkomstige Cathartic Demise bestaat pas sinds 2017. Na de titelloze EP uit 2019 is dit jaar het debuut In Absence uitgekomen. Ze staan omschreven als een progressive thrash/deathband maar ik weet niet of ik het daar wel mee eens kan zijn. Ik kom daar later op terug.

De band is blijkbaar gesteld op goede en duidelijke intro’s. Elk nummer heeft een intro dat echter niet per definitie een indicatie is voor de rest van de track. Omdat ze de rest van de song niet onder willen laten doen vanwege een uitgebreid intro, duren de nummers (met uitzondering van de inleidende track) tussen bijna 6 en bijna 8 minuten. 

Het album start met With Lust… Deze track is als een apart nummer op de plaat gezet maar fungeert eigenlijk als intro voor de eerste single For Power en gaat er dan ook naadloos in over. Wanneer zanger/gitarist Bennett Smith zijn vocalen ten gehore brengt, klinkt het mij meer als metalcore op een bedje van thrash metal. Hoewel de zang in de coupletten en bruggen metalcore-achtig aandoen, klinken de zanglijnen van de refreinen echter hoe Burton C. Bell dat in Fear Factory doet. Mooie start van het album.


Blade in the Dark is het tweede volwaardige nummer van deze schijf en is ook de tweede single van In Absence. De opening klinkt heavy metal maar na een minuut schiet het nummer een paar versnellingen hoger en krijgen we een extreme thrashsong te horen. De dubbele bassdrum krijgt hier voldoende ruimte. Ik moest bij dit nummer ineens denken aan het debuutalbum Timeless Departure van de band Skyfire uit 2001.


Het nummer Silence Within geeft wat ruimte aan het spel van bassist Aaron Tanner. Hier mag hij zijn talenten en kwaliteiten even flink profileren. Pale Imitations heeft een intro dat niet zou misstaan op een album van My Dying Bride. Disparity is wellicht de meest afwisselende (lees: progressieve) track en het titelnummer begint en eindigt met een powermetalgeluid waar een powermetalband trots op zou kunnen zijn. Verder krijg je retestrakke thrashnummers, voorzien van de metalcore-achtige vocalen en bulderende dubbele bassdrums.

De laatste twee tracks zijn waarschijnlijk wel de meest opvallende nummers van In Absence. Waves klinkt namelijk als een death/doomnummer, maar wel met cleane zang. Het houdt ergens tussen My Dying Bride en Bathory ten tijde van zijn vikingmetalperiode. Het is het enige nummer waarop je Bennett clean hoort zingen. Echter keert na ongeveer 4 minuten de rauwe stem weer terug en wordt er weer een hogere versnelling ingezet, om toch uiteindelijk weer in doomstijl te eindigen.

Desire valt op omdat het nummer volledig instrumentaal is en laat horen dat de muziek die Cathartic Demise maakt toch duidelijk tot het thrashgenre behoort. Met vingervlugge gitaarsolo’s en ook weer die klapperende dubbele bassdrum. De laatste noten zijn voor Aaron die dezelfde melodie speelt waar het album mee begon.

De band balanceert hier en daar wel degelijk op het randje van het progressieve, maar persoonlijk mis ik een aantal elementen die de muziek echt progressief maken. Het gebruik maken van diverse metalstijlen is daarvoor niet voldoende. Ik zou het eerder melodisch noemen. Ook de referentie naar het deathgenre hoor ik niet. Of men moet hierbij doelen op de zang, maar die is overduidelijk meer metalcore gericht. Dus van de progressive thrash/death blijft niet veel over. We zouden beter kunnen spreken over thrashcore, dat op zijn beurt eigenlijk beter bekend staat als de New Wave Of American Heavy Metal (NWOAHM).

Score:

87/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. With Lust…
 2. For Power
 3. Blade in the Dark
 4. Silence Within
 5. Pale Imitations
 6. Disparity
 7. In Absence
 8. Waves
 9. Desire

Line-up:

 • Bennett Smith – Zang, gitaar
 • Taylor Wroblewski – Gitaar
 • Aaron Tanner – Basgitaar
 • Angus Pike – Drums

Links: