Cataract – Kingdom

Cataract – Kingdom
Metal Blade – 2006

Het Zwitserse Cataract is weer toe aan een nieuwe schijf, getuige de release van Kingdom. Een kort, maar krachtige titel. De muziek van deze mannen is niet zozeer kort, maar wel krachtig. de thrashmetal met een vleugje death en hardcore-breakdowns is altijd al een verpletterende combinatie geweest. Denk hierbij aan een combinatie van Slayer, Bolt Thrower, en Hatebreed en je komt een heel eind.

Live is deze band een machine, de strakheid druipt er van af. Het vorige album With Triumph Comes Loss, hun debuutalbum voor Metal Blade, werd ook uitstekend ontvangen. Mijn verwachtingen waren dus vrij hoog wat betreft een nieuw album va deze band.

Met deze nieuwe plaat gaat Cataract in principe op dezelfde voet verder, alleen klinkt de plaat toch niet helemaal lekker. Ik mis een vonk; het oprechte enthousiasme valt minder terug te horen dan op de vorige albums. De productie klinkt ditmaal ook wat mechanisch, wat hier natuurlijk niet bij helpt. Normaal gesproken levert producer Tue Madsen altijd vakwerk af, maar ditmaal kan zijn productie me niet overtuigen. Het is allemaal te vlak en kaal geworden.

Ook met deze kanttekeningen blijft Cataract wel een van de toppers binnen hun genre en is dit ook absoluut geen slechte plaat. Een echte topper vind ik het jammer genoeg echter niet. Ik had na de vorige plaat net wat meer van deze band verwacht. Hopelijk herpakken ze zich de komende tijd weer en leveren in de toekomst weer een knaller af.

Cataract - KingdomTracklist:

 1. Kingdom’s Rise
 2. War Of Cultures
 3. On This Graveyard
 4. Denial Of Life
 5. Tongues Spitting Hate
 6. March With Your Battleforce
 7. Sacrificed For The Wealth
 8. Definition Of The Sacred
 9. Legions At The Gates
 10. Unforgotten
 11. For Their Sins

Line-up:

 • Federico Carminitana – vocals
 • Simon Füllemann – guitar
 • Greg Mäder – guitar
 • Michi Henggeler – bass
 • Ricky Dürst – drums

Links: