Caskets Open – Follow Nothing

Caskets Open is nog steeds een obscuur en goed bewaard doomgeheim uit Finland. Hoewel de band inmiddels al tien jaar actief is, is een relatieve doorbraak in doomland nog steeds uitgebleven. Nu maakt de band het de luisteraar af en toe ook niet gemakkelijk, en klinkt geen release als meer van hetzelfde. Waar op het vorige album To Serve the Collapse al zijwegen ingeslagen werden met enkele snelle furieuze punk-achtige nummers die mijlenver van de doom afstaan, gaan de heren er met het nieuwe album Follow Nothing nog meer zijwegen bij pakken.

Die zijwegen zullen lang niet altijd door de gemiddelde doomfan gewaardeerd worden. Het is echter een feit dat Caskets Open meer wil zijn dan een doomband, zolang het maar wel compromisloos blijft. Fetish is zo’n nummer, dat je eerder op een blackmetalalbum verwacht. Krijsende vocalen, een hoog tempo en stukken waarbij de drummer op zijn snaredrum nog sneller gaat dan de gitaren. Dark Left Behind is na een doomy eerste helft ook zo’n afwijkend nummer met krijsende zang, waarin invloeden van het oude Celtic Frost en Hellhammer niet van de lucht zijn, luister maar eens goed naar de gitaarolo. Dit soort nummers staat dan in schril contrast met nummers als The Eater en Desert Trees, die onversneden, minimalistische doomkrakers zijn.

Follow Nothing is een album van een eigenzinnige band. Een band die ook exact doet waar hij zelf zin in heeft. Doompuristen zullen op zeker moeite hebben met de agressieve, snelle stukken en de overige blackmetalinvloeden. Zelf zou ik meer een vergelijking willen trekken met een band als Triptykon. Ook zo’n eigenzinnige band, die snelle en agressieve muziek afwisselt met uitgesproken doomnummers. Alleen is het geluid bij Caskets Open een stuk rauwer en minder vol. Benieuwd wat er verder van Caskets Open zal volgen, hopelijk niet niets.

Score:

82/100

Label:

Ranka Kustannus, 2017

Tracklisting:

  1. Birthday
  2. Fetish
  3. Truck in the Mist
  4. The Eater
  5. Dark Left Behind
  6. Desert Trees

Line-up:

  • Timo Ketola – Zang, Bas
  • Antti Ronkaïnen – Gitaar
  • Pyry Ojala – Drums

Links: