Carthagods – The Monster In Me

Afrikaanse metalbands zijn extreem zeldzaam, niet zelden vanwege het strenge regime in die landen waardoor alles wat tegen de geldende religie en regels van de staat ingaat de kop wordt ingedrukt. Carthagods uit Tunesië roeit al vanaf 1997 tegen de stroom in. Dit album had in 2019 uit moeten komen maar vanwege problemen met het label werd de release uitgesteld. Gewend aan tegenslagen zocht de band naar een nieuw label voor het al opgenomen materiaal en vond dit uiteindelijk ook zodat we nu kunnen luisteren naar The Monster In Me. Het album werd gemixt door Imre Beerends (Delain) en bevat gastbijdragen van Mark Jansen (ik meen zijn grunt in A Last Sigh te herkennen) en heeft daarmee een Nederlands tintje meegekregen.

Carthagods maakt een vorm van heavy metal met wat epische invalshoeken. Als invloed komt Iced Earth in vrijwel ieder nummer naar voren. Voeg daar wat Yngwie Malmsteen-invloeden aan toe (prima gitaarspel en eerder coverde Carthagods al I Am A Viking van genoemde man) en je hebt een aardige impressie van deze band. De eerste drie nummers van dit album grooven lekker weg en bevatten prima melodieuze zanglijnen.

Op The Rebirth bewijst de band ook een gevoelige kant te hebben. Hierin gaat het meer richting Duitse heavy metal (Accept) maar blijft het vette geluid wel overeind. Juist in dit nummer valt op dat zanger Mahdi Khema zich nagenoeg perfect en accentloos van de Engelse taal bedient. Het zorgt er mede voor dat dit album lekker weg luistert ondanks het feit dat het tempo er op de tweede helft van de plaat uit gaat.

Puntje van kritiek is het afsluitende The Rebirth in een orkestrale versie. Met metal heeft het weinig te maken. Het lijkt eerder op de soundtrack van een film. In die zin valt het erg uit de toon en omdat de band ervoor kiest hiermee te eindigen zit het gevaar er in dat juist dit (slappe) nummer blijft hangen. Beter hadden ze dit bewaard voor een b-kantje van een single. Gewoon skippen dit nummer en dan blijft er een prima metal album over.

Score:

74/100

Label:

Flying Dolphin Entertainment, 2020

Tracklisting:

 1. Whispers From The Wicked
 2. The Monster In Me
 3. The Devil’s Dolls
 4. The Rebirth
 5. A Last Sigh
 6. Cry Out For The Land
 7. Memories Of Never Ending Pains
 8. The Rebirth (Orchestral)

Line-up:

 • Mahdi Khema – Zang
 • Timo Somers – Gitaar
 • Tarak Ben Sassi – Gitaar
 • Yessine Belgith – Basgitaar
 • Aymen Ben Hame – Drums

Links: