Carne – Modern Rituals

Wat is dat toch met talentvolle post-hardcorebandjes uit Frankrijk? In het verlengde van het succes van Birds In Row klopt het duo van Carne aan met een tweede album, getiteld Modern Rituals. Naar eigen zeggen gebruikt de band deze kans om zijn onvrede over de huidige samenleving verder uit te diepen, maar wat ik vooral hoor, is een veelbelovende mix van sludge, emotioneel getinte hardcore, en hintjes noise rock. Acht nummers lang worden op subtiele wijze sludgenummers uitgebouwd tot krachtige climaxen, met behulp van elementen uit de hardcore en noise rock.

 

Het is indrukwekkend wat voor een muur van gitaargeluid dit duo presenteert. De beukende sludgeriffs van Inked Mask komen zodoende hard binnen, terwijl de bungelende riffs in Bad Tooth juist stevig doen denken aan het legendarische Kiss It Goodbye. De voortstuwende agressie van opener White Flag contrasteert prachtig tegen de neerslachtige sfeer van The End Of Us, waarin naast Converge-erige gitaartonen vooral de getergde zanglijnen van Marion Leclerq (bekend van Overmars) de show stelen. Verder geeft de band met Cloak aan dat hij spanning kan creëren door te spelen met tempoversnellingen, terwijl de onderliggende hardcoregrooves in Collective Dictatorship aanzetten tot nerveus headbangen. De manier waarop in Northern Light op subtiele wijze een beukende breakdown opgebouwd wordt uit een onheilspellende riff is tevens indrukwekkend.

In z’n totaliteit presenteert dit Franse duo een cohesief album dat moeiteloos varieert binnen de lijntjes van de bovengenoemde genres. Het zou me niks verbazen als Carne de eer krijgt toebedeeld om zijn vervolgalbum uit te brengen op het Franse kwaliteitslabel Throatruiner Records. Mijn zegen hebben de heren in ieder geval.

Score:

80/100

Label:

Drown Within Records, 2017

Tracklisting:

  1. White Flag
  2. Inked Mask
  3. Bad Tooth
  4. The End Of Us
  5. Cloak
  6. Collective Dictatorship
  7. Northern Light
  8. Lord Less

Line-up:

  • Pierre Bozonnet – Gitaar, vocalen
  • C’est Pas Grave – Drums

Links: