Carnation – Cemetery of the Insane

Carnation – Cemetery of the Insane
Final Gate Records, 2015

Soms kan je aan het logo van een groep al afleiden welke bands een grote invloed hebben gehad op de muziek. Zo ook bij de Belgen van Carnation, die de mosterd voor hun logo duidelijk hebben gehaald bij Entombed. Invloeden van bands à la Bloodbath, Dismember en soms zelfs Obituary passeren meermaals de revue in hun muziek. Cemetery of the Insane is de eerste release van de band en de hoes belooft in ieder geval al veel goeds.

Carnation is een relatief jonge naam binnen de Belgische metalscene, maar onervaren zijn de leden niet. Drummer Morbid werd gerekruteerd uit (het nu inactieve?) The Reckoning, zanger Simon doet het op dit moment goed met zijn andere band Prematory etc. Eén ding moge duidelijk zijn: de kerels hebben allemaal een voorliefde voor oldschool deathmetal, hetgeen zich ook uit in hun muziek. De band heeft een gitaarsound die zo uit de Sunlight Studio zou kunnen komen, maar is veel meer dan de zoveelste hielenlikker van Entombed. Sommige stukken hebben natuurlijk een onmiskenbare 90’s vibe, maar de band differentieert zich hiervan door hun groove (refrein van The Rituals of Flesh, Delusions of Power) en algehele furiositeit (The Great Deceiver). Hier hadden de bands 25 jaar geleden nog iets van kunnen leren.

Carnation is een band met veel potentieel, en een heel groot deel hiervan is naar mijn idee te danken aan de ervaring van de bandleden die hun respectievelijke instrument echt beheersen. Ook de grunts (en wat een scream op de laatste minuut van The Great Deceiver!) van zanger Simon zijn erg goed. Productiegewijs is Cemetery of the Insane ook dik in orde. De ranzige HM-2 gitaarsound komt goed uit de verf, de drums klinken vet en zelfs de bas is goed hoorbaar (goede bastoon ook!). Over het algemeen werd het album lekker geproducet, zonder ooit te gelikt te worden, hetgeen perfect aansluit bij de muziek. Een full-length in de toekomst? Yes please!

Tracklisting:
Carnation – Cemetery of the Insane

  1. Explosive Cadavers
  2. Cemetery of the Insane
  3. The Rituals of Flesh
  4. Delusions of Power
  5. The Great Deceiver

Line-up:

  • Simon Duson – Grunts, Screams
  • Jonathan Verstrepen – Gitaar
  • Bert Vervoort – Gitaar
  • Yarne Heylen – Basgitaar
  • Morbid – Drum

Links: