Carivari – Reset

Deze omschrijving die Carivari zelf gebruikt voor Reset gaan we toch lekker lui overnemen: ‘Een tumultueus fluitend geluid van pannen en andere voorwerpen dat men vroeger ging maken voor het huis van mensen met wiens rijstijl men het niet eens was.’ Of zoiets, zo goed is ons Frans nu ook weer niet. In genretermen bevat dit debuut grindcore en industrial metal.

Je kan Reset opdelen in twee delen. Eerst krijg je raggende grindvlagen met knisperende distortionsignalisatie. Een hoge krijtscream klauwt er zich aan vast, terwijl de middelpuntvliedende drums de akkoordenschaaf achternazitten. De bevliegingen duren echter kort. Verweesde beatrestanten, Franse samples en/of elektrolysegolven dolen er als adempauzes tussen, waarna een volgende panische adrenalinestoot volgt. Trage, zeg maar doomende songs tref je in het eerste deel ook aan. De uitringende gitaar is een reden voor de Fransen om in hun geluidsbibliotheek met enge sounds te neuzen.

Na de willekeurige, vervormde vreemdheden in middenstuk Danse Macabre, gaat de cirkelzaag uit en trekt Carivari een blik groovende beukriffs open. Enkele hardcorematige moshriffs, waar ook de zang veranderde in een chromatische roepspier, zaten ook al in deel één, maar nu zit er meer punch op. Weliswaar leiden zulke hydraulische passages ook weer tot een soort sporadische mathrockpaniek in de vorm van dissonante uitstulpingen en verstoorde signalen. Met uitzondering van de knallende, elektriciteitgeleidende industrial metalrifffestijn, waarmee Faithful Life uit de startblokken schiet, eindigen goede aanzetten doorgaan tegen een blikken basmuur, muffe scherven van een technobeat en/of verdoezelde noise.

Zo stampen deze Fransen bij wijlen een aardig stukje noisy industrial metal aan en rukken in het eerste deel een dolle grindvlaag los. De veelheid aan absurde noise, riffvormige saaiheid of onzinnige samples om de tijd daar tussenin vol te maken, geven echter weinig redenen om onze rijstijl aan te passen.

Score:

60/100

Label:

No Good To Anyone, 2021

Tracklisting:

 1. Trapped Between 2 Mirrors
 2. Democratic Rape
 3. Earth’s Veins
 4. There Won’t Be Answers
 5. Smithereens
 6. Danse Macabre
 7. Reject Them
 8. Faithful Life
 9. Empty Shells
 10. The Dancing Plague
 11. Reset

Line-up:

 • Antoine Cayol – Drums, vocalen, programmering
 • David Argi – Basgitaar, programmering
 • Hugo Gesta – Synthesizer, Programmering
 • Manuel Neyssensas – Gitaar, vocalen, programmering

Links: