Cardinals Folly – Deranged Pagan Sons

Amper een jaar na het vorige album, heeft het uit Helsinki afkomstige trio Cardinals Folly alweer een opvolger klaar. Absurd snel voor het doom genre. Of de titel van het inmiddels vierde album, Deranged Pagan Sons, op de heren zelf slaat, is echter nog niet geheel duidelijk…

Doom ‘n roll, zo zou je de muziek Cardinals Folly het beste kunnen omschrijven. Waar veel doombands kiezen voor langzamere nummers, met hier en daar een versnelling, pakt Cardinals Folly het anders aan. Vrij vaak wordt namelijk vanaf het begin van een nummer het gaspedaal ingedrukt, waarbij de korte, venijnige riffs, met een rauw gitaargeluid, in eerste instantie de hoofdrol spelen. De opener Worship Her Fire zet wat dat betreft al direct de toon. Vrolijk wordt het echter nooit, daar zorgt de theatrale lage zang van Mikko Kääriäinen wel voor. Regelmatig gooit hij er ook nog wat redelijk beschaafd klinkende screams uit. Venijn en treurigheid alom, zeg maar. Op de momenten dat de band gas terug neemt, en die zijn er gelukkig voldoende,  klinkt het lekker zwaar en wordt de doomfactor daardoor extra hoog.

Door de aparte insteek, met vooral de snelheid in diverse nummers, weet Cardinals Folly zich in ieder geval te onderscheiden in het doomgenre. Deranged Pagan Sons is daarom meer dan de moeite waard om te beluisteren.

Score:

80/100

Label:

Nine Records

Tracklisting:

 1. Worship her Fire
 2. Dionysian
 3. Deranged Pagan Sons
 4. The Island Where Time Stands Still
 5. Three-Bladed Doom
 6. Suicide Commando
 7. I Belong in the Woods
 8. Secret of the Ruins

Line-up:

 • Mikko Kääriäinen – Zang, Bas
 • Juho Kilpelä – Gitaar
 • Joni Takkunen – Drums

Links: