Carcass – Despicable

Toen werd aangekondigd dat Carcass in 2020 met nieuw materiaal in de vorm van een volledig album (Torn Arteries) zou komen, leek dit klotejaar plots weer een lichtpunt te bevatten. Zij het dan wel eerder een bruinrood getint lichtpunt, want deze band maakt uiteraard zelden een bloedarm album. Uiteindelijk zullen we wel geduld moeten uitoefenen tot 2021 vooraleer we dat album te horen zullen krijgen. Gelukkig is Carcass wel begaan met zijn fans en zijn ze niet vies van een EP’tje links of rechts. Net toen Halloween (hoogdagen voor mezelf en ander gespuis) flink in het water leek te vallen, kroop de EP getiteld Despicable naar boven uit de krochten van de hel. Vier nieuwe songs, waarvan eentje al in 2019 onze oren mocht teisteren: Under the Scalpel Blade.

Het eerste nummer past qua titel alvast in het thema Halloween met The Living Dead at the Manchester Morgue. Het blijkt zowaar de titel van een onbekende Spaanse horrorfilm die Jeff Walker in de jaren ’80 in een videotheek (de Netflix van toen, jonkies) uitleende. De intro doet meteen denken aan 1985 waarmee Surgical Steel ingeleid werd. Episch van aard en loepzuiver gitaarwerk ondersteund door drums die heviger vervolg aankondigen. Na ongeveer een minuut neemt een lekker logge riff ons mee en komt Jeff’s stem giftig aanzetten. Aan tempowisselingen in dit nummer geen gebrek, want wanneer pakweg minuut drie inzet, schakelen de heren over naar versnelling drie en wordt het nog wat bruter en venijniger. Noemenswaardig zijn de arpeggio gitaarstukken die het refrein ondersteunen en je gezicht doen wegsmelten. Het is met zijn zes minuten het langste nummer op deze EP en naast Under the Scalpel Blade ook het beste.

/
Wil dit zeggen dat de overige twee nummers er niet toe doen? Zeker niet, want ze hebben hun eigen waarde. Zowel The Long and Winding Bier Road als Slaughtered in Soho zouden als single kunnen worden uitgebracht. Zeker Slaughtered in Soho zie ik bij een optreden zo worden meegebruld door een horde fans. De catchy riff die het nummer hanteert zal zich trouwens nog meermaals als een oorwurm onder mijn hersenpan weten te nestelen. Beide tracks zijn wel atypisch voor de fans van het hevigere werk van Carcass en zullen waarschijnlijk minder bekoren.

Kunnen we met een gerust hart uitkijken naar Torn Arteries? Als deze EP nummers bevat die de plaat net niet hebben gehaald, dan lijkt de toekomst alvast veelbelovend. Tot die tijd zullen we ons zoet moeten houden met deze vier nummers, die aan kwaliteit niks inboeten in vergelijking met Surgical Steel. Oudere fans van de band zullen mogelijk ietwat teleurgesteld zijn, maar we wisten ergens wel dat de dagen van weleer voor de band voorbij zijn. Worden we uiteindelijk met de jaren niet allemaal wat milder?

Label:

Nuclear Blast, 2020

Tracklisting:

  1. The Living Dead At the Manchester Morgue
  2. The Long And Winding Bier Road
  3. Under The Scalpel Blade
  4. Slaughtered In Soho

Line-up:

  • Bill Steer – Gitaar, zang
  • Jeff Walker – Basgitaar, zang
  • Daniel Wilding – Drums
  • Tom Draper – Gitaar

Links: