Canyon of the Skull – The Desert Winter

Soms is er geen touw aan vast te knopen wanneer een uitgebracht album een EP genoemd wordt of wanneer er sprake is van een volwaardige LP/CD. Vooral in het doomwereldje is dat schering en inslag. Neem nu Canyon of the Skull, dat in 2015 een titelloos debuut uitbracht waarop twee nummers staan die tezamen 36 minuten duren. Dat noemt de band zelf een EP. Nu is er dan een volwaardig album, dat slechts één nummer kent en 37 minuten duurt. Begrijpt u het nog?

Maar goed, hoe het ook zij, het zal voor ieder wél duidelijk zijn, dat we hier te maken hebben met een extreme vorm van doom metal. Nog iets extremer zelfs, want Canyon of the Skull brengt vooralsnog uitsluitend instrumentale nummers. Dan is het absoluut een uitdaging om het spannend te houden. Om die spanning weg te nemen, daar slaagt de band niet helemaal in, maar het resultaat mag er toch zeker wel zijn. The Desert Winter start met het geluid van een gure, kille wind, waarna de drums invallen. Pas anderhalve minuut later is het tijd voor de gitaar, met een eerste riff die enkele minuten aanhoudt. Dan op naar de volgende riff ,en zo gaan we door. We krijgen zelfs drie tussenstukken die clean gespeeld worden. Drummer Adrian houdt het zeker spannend, want in het monotone, gezapige tempo is er een spervuur aan roffels. Duidelijk is wel, dat soms eindeloze herhaling van riffs een groot goed is. De laatste vijf minuten zijn de meest interessante als er ook gesoleerd wordt, om vervolgens weer te eindigen met het geluid van de gure kille wind en een wegstervende gitaar.

The Desert Winter is geen album voor de teergevoelige doomliefhebber, maar wel eentje voor de fans die het graag langzaam, extreem en enigszins monotoon willen hebben. Het is wellicht soms lastig om gedurende het hele nummer de aandacht erbij te houden, maar zeker het einde maakt het absoluut waard.

Score:

78/100

Label:

Eigen Beheer

Tracklisting:

  1. The Desert Winter

Line-up:

  • Erik Ogershok – Gitaar, Bas, Percussie
  • Adrian Voorhies – Drums, Percussie

Links: