Candlemass – The Door to Doom

De cirkel is rond, aldus het begeleidend schrijven van Napalm Records. Uiteraard wordt hiermee gerefereerd aan het feit dat Candlemass weer in zee is gegaan met de zanger van het eerste album Johan Langquist. Daar hadden we als fans niet meer op gerekend, en al helemaal niet op een nieuw studioalbum van Candlemass met hem.

Dan vallen we ook maar meteen met deur in huis. De stem van Johan is uiteraard niet meer zo hoog als 33 jaar geleden en klinkt ook wat ruwer, maar ligt toch prettiger in het gehoor dan die van voorganger Mats Levén wiens stem gewoon te rauw was voor het Candlemass-geluid. Een eerste winstpakker dus. De tweede winstpakker is dat we een ouderwets klinkend Candlemass album krijgen, met alle vertrouwde elementen. Zware stukken, wat snellere snelle stukken en een slaggitaar die met recht ‘het ritme van de doom’ genoemd mag worden. Openingsnummer Slendor Demon Majesty zet wat dat betreft al direct de toon, met een loodzwaar dreigend langzaam begin, om dan om te schakelen naar de bijna standaard traditionele vlotte aftrap.

Het nummer Astorolus – The Great Octopus werd vooraf al met veel bombarie vrijgegeven, vooral omdat ene Toni Iommi daar de gitaarsolo verzorgt. Als we heel eerlijk zijn, is deze beste man nou niet echt bekend geworden vanwege zijn virtuoze solo’s. Maar het moet worden gezegd, deze mag er zeker zijn. Het navolgende Bridge of the Blind is een slaapverwekkende, min of meer akoestische ballade. Gelukkig is dit het kortste nummer van het album. Een nummer dat we van de gelijknamige EP van vorig jaar al kennen is House of Doom. Het is wel opnieuw opgenomen en het agressievere gitaarwerk in combinatie met de betere zang geeft deze versie een duidelijke meerwaarde. Het laatste nummer The Omega Circle kent na het feitelijke einde hiervan nog een vreemde instrumentale toegift. Dat had nou niet echt gehoeven, maar het is niet anders.

The Door to Doom laat horen dat deze doomveteranen bij lange na nog niet afgeschreven kunnen worden. Menig doomband zou willen dat ze deze deur kunnen openen. Jaarlijstmateriaal, maar vermoedelijk net niet goed genoeg om bovenaan te eindigen. Wel een verplichte aanschaf voor iedere doomliefhebber! Let wel goed op want er komen diverse versies op de markt. Dus de keuze is reuze.

Score:

84/100

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklisting:

 1. Splendor Demon Majesty
 2. Under the Ocean
 3. Astorolus – The Great Octopus
 4. Bridge of the Blind
 5. Death’s Wheel
 6. Black Trinity
 7. House of Doom
 8. The Omega Circle

Line-up:

 • Johan Langquist – Zang
 • Lars Johansson – Gitaar
 • Mats ‘Mappe’ Björkman – Gitaar
 • Leif Edling – Bas
 • Jan Lindh – Drums

Links: