Candlemass – House Of Doom

Meestal worden doomreleases bij Zware Metalen gedaan door collega Vitus-Frank. Echter, sinds het door Vara’s Vuurwerk op Dynamo opgenomen concert (welke ik destijds van de radio op een ouderwets cassettebandje opnam en letterlijk grijs draaide) volg ik deze band op de voet. Voor de broodnodige afwisseling tussen het brute black- en deathmetalgeweld is dit altijd een welkome afwisseling. Toch is de release van deze e.p. (uitgebracht in mei van dit jaar) om een of andere reden er tot nu toe bij ingeschoten.

Op House Of Doom staat een viertal nummers. Opener en titelnummer is daarvan de langste en voor Candlemass een relatief snel nummer. Halverwege kent het nummer, na een korte stilte, een wisseling waardoor het haast lijkt alsof er een heel nieuw nummer wordt ingezet. Het navolgende Flowers Of Deception is een typisch Candlemass-nummer: het sleept zich lekker traag voort en Mats Levén komt met enkele mooie en loepzuivere uithalen.

Hierna gaat het verder met Fortuneteller, het absolute hoogtepunt van House Of Doom. Het begint akoestisch en Levén laat hierin horen dat hij ook in de lagere regionen uitstekend zijn weg vindt. Ook het afsluitende Dolls On A Wall (alleen de titel zorgt al voor kippenvel) wijkt niet af en brengt precies wat liefhebbers van Candlemass zo aantrekt in haar muziek. Liefhebbers van Candlemass voegen dit werk uiteraard aan de collectie toe.

Inmiddels is bekend dat Levén geen deel meer uitmaakt van Candlemass. House Of Doom is daarmee zijn (voorlopig?) laatste wapenfeit met de band die verdergaat met de zanger van het eerste uur: Johan Langquist.

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklisting:

  1. House Of Doom
  2. Flowers Of Deception
  3. Fortuneteller
  4. Dolls On A Wall

Line-up:

  • Mats Levén – Vocalen, gitaar
  • Mats “Mappe” Björkman – Gitaar
  • Lars “Lasse” Johanssosn – Gitaar
  • Leif Edling – Basgitaar
  • Jan Lindh – Drums

Links: