Candiria – While They Were Sleeping

De datum 9 september 2002 zal altijd deel uitmaken van de geschiedenis van het Amerikaanse Candiria. Op die dag raakte de band betrokken bij een verkeersongeluk, waarbij werkelijk alle bandleden in kritieke toestand in het ziekenhuis eindigden. Wonder boven wonder overleefde iedereen het ongeval, maar het effect was ongekend. Alleen zanger Charley Coma bleef al die jaren erna actief, zag bandleden gaan en weer terugkomen, maar moest ook nieuwe muzikanten binnenhalen. Dat had zijn effect op de productie: While They Were Sleeping is pas het derde album sinds ongeluksjaar 2002.

Dat neemt allemaal niet weg dat wat Candiria laat horen behoorlijk indrukwekkend is. Het zou gemakkelijk zijn deze band weg te zetten als een muzikale puinhoop: zoveel stijlen lopen er door elkaar. Maar de mannen weten hun rap, hardcore, metalcore, alternatieve metal en jazz- (ja, echte hardcore jazz, niet van die makkelijke baslijntjes die sommige bands gebruiken, maar gewoon the real deal) invloeden om te vormen tot een soort progressieve metal die eigenlijk niet te beschrijven is, maar gewoon gehoord moet worden.

Candiria verkent heel beheerst, maar vol vakmanschap, allerlei muzikale paden en weet het grootste risico dat bij muziek als deze hoort (namelijk dat niemand zich er écht bij thuis voelt) af te wenden. Gewoon door volledig de controle te behouden en een album af te leveren dat even warm als vreemd voelt. While They Were Sleeping is geen eenvoudige kost. Maar wie hier zijn tanden in zet, wordt beloond met een heel bijzonder album dat niet snel zal vervelen.

Score:

85/100

Label:

Metal Blade Records, 2016

Tracklisting:

 1. While They Were Sleeping
 2. Mereya
 3. Wandering Light
 4. The Cause
 5. Forgotten
 6. One of You Will Betray Me
 7. Opague
 8. The Whole World Will Burn
 9. Behind These Walls
 10. With Broken Bones
 11. Ten Thousand Tears
 12. Servitude

Line-up:

 • Carley Coma – Vocalen
 • John LaMacchia – Gitaar
 • Juli Arias – Gitaar
 • Michael MacIvor – Bas
 • Danny Grossarth – Drums

Links: