Cancer Bats – Psychic Jailbreak

Wanneer een heel klein sneeuwballetje van een heel grote, besneeuwde berg afrolt, zal dat ene kleine sneeuwballetje zich omvormen tot een grote, een nog grotere sneeuwbal tot het uiteindelijk zal eindigen in een gigantische lawine. De lawine die uitrolde tot het onderwerp van vandaag, is de Canadese hardcore punkformatie Cancer Bats. Wat in 2004 begon als een klein projectje van At the Mercy of Inspiration ex-leden Scott Middleton en Liam Cormier, is na zes studio albums, een paar EP’tjes en demo’s uitgegroeid tot één van de steunpilaren van de moderne Canadese hardcorescene. Eerder beschreven op Zware Metalen zijn Birthing the Giant, Hail Destroyer, Dead Set on Living en hun Black Sabbath-coveralbum Bat Sabbath – Bastards of Reality.

Na een productieve carrière laten de gezwellige vleermuizen met Psychic Jailbreak zien dat de band nog vol ambitie en energie zit en zo nog eens twintig jaar door kan. Opmerkelijk aan dit album, in tegenstelling tot alles wat de band hiervoor uitgebracht heeft, is dat gitarist en medeoprichter Scott Middleton zich vanwege persoonlijke omstandigheden heeft teruggetrokken uit de formatie. Bassist Jaye R. Schwarzer neemt hier de zes snarige honneurs waar en doet dit zeker niet onverdienstelijk. Een turbulente voorgeschiedenis dus, maar genoeg hierover. Laten we de berg af skiën en aanschouwen wat deze lawine nog verder aan kan richten.

Een album als Psychic Jailbreak kan niet beter van start gaan dan met het agressieve drumwerk van Mike Peters. De boodschap van Radiate is duidelijk: hier gaan we, alles of niets. De klassieke hardcorekrijs van Cormier mengt verassend goed met de mid-tempo groove aangevoerd door de gitaar, bas en drums. Hoewel het nummer riff-technisch en zelfs ritmisch de figuurlijke pan uit swingt verliest het niet de energie en intensiteit van klassieke hardcore punkerijen. De toon is zeker gezet. Het volgende nummer, The Hoof, kan zo de soundtrack van een gemiddeld Tony Hawk spel in. Het is snel, het is hard en zit vooral vol met skateboard samples. Groovy passages en traditionele d-beats wisselen elkaar regelmatig af en voor je het doorhebt rolt het album door naar Lonely Bong. Alle stonerliefhebbers zijn bij dezen uitgenodigd de groeven van de plaat grijs te draaien. Stel je een Red Fang of Clutch voor met een berg pepmiddelen, dan kom je aardig in de buurt.

Met Friday Night voert de band het tempo op, waarbij de snare het aardig te verduren krijgt. Wat hier vooral opvalt, is hoe kraakhelder het album in de mix ligt. Ieder onderdeeltje van de snoeiharde drumpassages is met dezelfde intensiteit te horen en niets in de mix overstemt het andere. Wat kan snelle, smerige en vooral woedende hardcore punk toch heerlijk zijn. Heel anders, maar niet minder lekker, klinkt Hammering On. Onze vleermuizen hebben zeker geleerd van het coveren van Ozzy en zijn kameraden. Ook zij kunnen grooven, pompen en slonzen als Black Sabbath en toch alle eerder opgebouwde energie behouden. Een verfrissende melodieuze toevoeging komt van folkzangeres Brooklyn Duran, die als gast op het album te horen is. Niet eerder iets van gehoord, maar een mooie stem heeft ze zeker.

Dat Cancer Bats ook op een lager tempo intensieve en vooral woedende hardcore kan leveren, laat hij horen op de nummers Crocodiles en Shadow of Mercury. En dan komt Keep on Breathing. Een pompeus stonerrockspektakel volgeladen met smerige pentatonische riffs. De band eindigt het nummer door te vertragen en bewust muzikaal volledig dicht te slibben en creëert op deze manier een vacuüm waarin het album letterlijk iedere kant op kan gaan. En welke gaat het op? Precies, iedere kant.

Pressure Minds is opmerkelijk melodieuzer dan de voorgangers en hint naar invloeden van het recentere Everytime I Die-werk. Het nummer gaat hard en snel van start, maar evolueert naar een swingend geheel. In het midden wordt het tempo nog even volledig gesloopt om een indrukwekkende, meeslepende en vooral slepende gitaarsolo in te leiden. Dit duurt echter niet lang, na de solo wordt het eerdere tempo genadeloos hervat en versnelt zelfs naarmate het einde van het nummer nadert. De melodieuze trend wordt doorgezet in Rollin Threes, waar het drumwerk de titel van het nummer waarmaakt. Peters vult het nummer met een betrommeling van de tomsectie als ritmisch equivalent van rollende bomen. Hekkensluiter en titelnummer Psychic Jailbreak vat het album tenslotte nog eens even goed samen. Het is groovy, het is hard, het is agressief en ronduit woedend.

Met dit laatste wapenfeit laat Cancer Bats zien dat hij nog lang niet klaar is met raggen. Het album is afwisselend, innovatief en vol energie. Cancer Bats etaleert een berg aan muzikale invloeden, maar voert toch zijn eigen geluid. Hoewel het viertal nu vooralsnog als trio door moet gaan, lijkt geen van de eerdere intensiteit en ambitie verloren te zijn gegaan. Als Psychic Jailbreak iets aan ons luisteraars wil zeggen dan is het wel dit: de sneeuwbal is een lawine geworden. En deze lawine is groots, meeslepend en nog lang niet uitgerold.

Score:

85/100

Label:

Bat Skull Records, 2022

Tracklisting:

 1. Radiate
 2. The Hoof
 3. Lonely Bong
 4. Friday Night
 5. Hammering On
 6. Crocodiles
 7. Shadow Of Mercury
 8. Keep On Breathin
 9. Pressure Mind
 10. Rollin Threes
 11. Psychic Jailbreak

Line-up:

 • Liam Cormier – Zang
 • Jaye R. Schwarzer – Basgitaar, Gitaar
 • Mike Peters – Drum

Links: