Calibre – The Storm Inside

Calibre, hebben we dat al niet eens zien passeren in België? Neen, dat was .Calibre, een afgeleide van H8000 band Facedown, die wou profiteren van de nu metal wave en een zetje kreeg van StuBru. Deze Calibre is van een andere soort, die helemaal vanuit Teheran naar ons afgeschoten wordt. Iraanse metal ligt me wel (Evoke Efrits bijvoorbeeld) dus waarom zou ik deze laten liggen?


Calibre staat niet op Metal-Archives en heel veel info kan ik er ook niet meteen over vinden. Wel is duidelijk dat het geen bende boeren betreft die per toeval op de rommelmarkt een aftandse gitaar en wat aluminium keukengerei gevonden hebben. Calibre grossiert in NWOAHM en andere Amerikaanse coreproducten waar de grooves netjes samengaan met de afgezwakte melodeath-elementen die ooit aan In Flames toebehoorden. Het raast allemaal behoorlijk stevig door, met een opgefokte drumsectie en een leadgitarist wiens vingervlugge driften niet te stillen vallen (ik moet soms denken aan een Sylosis). Er wordt eveneens gebruik gemaakt van cleane zang, zodat een link met All That Remains en andere mainstream melometal snel gemaakt is.

Echte hitgevoeligheid heb ik niet gevonden op deze plaat, melometal-gevoeligheid tout court zeker wel. Vooral de opgeblazen productie maakt deze plaat de moeite in mijn ogen, veel meer dan bij de zovele doorsnee aanhangers van de Trivium-trein. Ook het staccato riffwerk vind ik bovengemiddeld lekker. Ik zou niet weten waarom een band als Calibre niet op Graspop zou kunnen passeren. Wel op tijd je visum aanvragen natuurlijk.

Luistertip: Hold The Dark.

Score:

74/100

Label:

Downfall Records, 2019

Tracklisting:

  1. Number 13
  2. Faith In Me
  3. Last But Not Least
  4. The Agony
  5. Hold The Dark
  6. Break Out
  7. Blind Spot
  8. Truth Is The Blade

Line-up:

  • Hamid Saleh – Instrumenten
  • Amin Yahya Zadeh – Keel

Links: