Cailleach Calling – Dreams of Fragmentation

Cailleach Calling komt uit de Verenigde Staten van Amerika, maar heeft met bandlid Yurii Kononov de voormalige drummer van White Ward in de gelederen. Die Oekraïense band speelt een vrij experimentele versie van black metal en dat horen we ook terug op Dreams of Fragmentation, het debuut van Cailleach Calling.

Het album begint al goed, met het geweldige nummer Phosphenic Array. Felle black metal zonder poespas, met een ‘fijne’ stem en een uitstekende productie. Zelfs de bass is goed in de mix gezet. Het volgende nummer, Bound by Neon, laat al wat vleugjes van experimenten horen, al blijft ook dit vooral een supersnel blackmetalnummer.

Cascading Waves is een héél ander verhaal. Een dark ambient begin, met gefluister en een gastbijdrage van Chelsea Murphy, de zangeres van Dawn of Ouroboros. Althans, ik dacht dat het een gastbijdrage was, maar ze zingt dus ook de rest van het album. Het nummer doet mij tijdens de eerste minuten denken aan Limbonic Art ten tijde van het album The Ultimate Death Worship. Maar dat terzijde. Het nummer groeit langzaam richting een climax, de instrumenten vallen links en rechts in, zangeres Chelsea Murphy laat de liefelijke keelklanken voor wat het is en zet haar blackmetalkrijs in en de resterende vijf minuten is het volop gas op de plank. Het zal niet iedereen even goed bevallen, maar het is een bijzonder goed opgebouwd nummer, dat ondanks de vijftien minuten in lengte nooit verveelt. Het album sluit af met Mercurial Inversion, dat weer een bloedsnel nummer is, met een heerlijk headbang-middenstuk.

Cailleach Calling komt met een prima debuut. De beloofde experimentele blackmetal valt ietwat tegen, maar Cascading Waves laat horen wat de potentie is als dat er bij een tweede album wel uitkomt. Dreams of Fragmentation verdient een mooie opvolger.

Score:

80/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Phosphenic Array
  2. Bound by Neon
  3. Cascading Waves
  4. Mercurial Inversion

Line-up:

  • Chelsea Murphy – Zang
  • Yurii Kononov – Drums
  • Tony Thomas – Gitaar, bass, synth

Links: