Caedere – Eighty Years’ War (Dutch War of Independence)

Sabaton is niet de enige metalband die geschiedenislessen brengt. Het Nederlandse Caedere doet duchtig mee. Net als vele andere natuurlijk, maar ik wou gewoon Sabaton vermelden in deze review. Bij deze gebeurd. Goed, De Tachtigjarige Oorlog dus. Willem van Oranje, katholieken versus protestanten, de inquisitie, de Beeldenstorm, de Hertog van Alva, de Pacificatie van Gent, de Vrede van Münster, de VOC … als je een beetje opgelet hebt op de schoolbanken dan kun je het je allemaal enigszins herinneren. Caedere vindt het nog steeds bijzonder fascinerend en wijdt er zelfs een album aan. Zijn vierde, sinds 1998. We tellen drie nieuwe leden sinds het laatste album The Lost Conveyance, zijnde bassist Joey (Vermin), Drummer Clemens (Toxocara, ex-Cliteater) en frontman Ben (tevens actief bij Phlebotomized).

Caedere ken ik al van in den beginne, het brute staccato deathmetalgebeuren met verstaanbare grunt draaide op het einde van mijn jeugd wel menig rondje, tot vervelens toe zouden mijn ouders zeggen. Ook Clones of Industry deed het hier goed, met zijn vollere sound en Amerikaanse kracht. The Lost Conveyance miste ik helaas, collega Kris liep er mee weg. Nu is er Eighty Years’ War, met een ander geluid. Qua riffs, strot(ten) en baslijnen honderd procent Caedere, herkenbaar en wel. Het verschil zit hem hier vooral bij de drums (complexer en drukker) en de algehele sound. Caedere kiest ervoor om zijn technische bagage in de verf te zetten en doet dat met een vrij helder geluid, transparant, een hybride tussen organische basisklanken en productiegewijs kortgeknipt kapsel. De mix en mastering van Ric Brand (Chiraw) is wat men noemt “meticuleus”. Wel moet ik zeggen dat deze authentieke sound minder body heeft in vergelijking met de twee eerste albums, minder grooves ook, maar een pak meer kleverigheid. De speltechniek kom echter wel veel meer naar voren en dat zal een deel van het publiek zeker plezieren. Net als de geschiedkundigen onder jullie.

Na het beluisteren van het vorig album The Lost Conveyance kan ik achteraf besluiten dat de eerder technische, transparante doch complexe trend zich bij Caedere gewoon heeft doorgezet. De tweede strot bijvoorbeeld (met schelle screams), de fretloze bas, het octopus-drumwerk … Caedere evolueert. En ook al heb ik liever Caedere 1.0 dan 2.0, ik kan niet zeggen dat dit Eighty Years’ War geen aanrader is voor de deathmetalfan. Integendeel!

Prima artwork trouwens van Gyula Havancsák (Týr, Annihilator, Destruction, Ensiferum, …). Die ondode strijker heb ik precies nog gezien, maar dat paneel is subliem!

Score:

81/100

Label:

Via Nocturna, 2021

Tracklisting:

 1. Iconoclasm
 2. Inquisition
 3. Council of Blood
 4. The Siege (of Long Breath)
 5. War & Sorrow
 6. Sea Beggars
 7. Divine Power of Kings
 8. The Seven Provinces

Line-up:

 • Niels Ottink – Gitaar, keel
 • Thomas Luijken – Gitaar
 • Joey Veerbeek – Bas
 • Clemens Kerssies – Drums
 • Ben de Graaff – Keel

Links: