Cadaver – Edder & Bile

Iedere muzikant lijkt momenteel in de studio te bivakkeren. Komend jaar kunnen we dan ook een hoop onverwachte of eerder uitgebrachte releases verwachten. In ieder geval nog iets positiefs aan deze hele malaise. Na het verschijnen van drie nieuwe nummers eerder dit jaar, komt ook het Scandinavische Cadaver weer om de hoek kijken. De band is terug bij af als we kijken naar de bezetting op het moment van oprichting en nu. Nog steeds vinden we Anders Odden terug in de gelederen, maar op Edder & Bile laat de Noor zich vergezellen door niemand minder dan de Belgische drummer Dirk Verbeuren, onder andere bekend van Megadeth en Soilwork. Dat we de heren niet hoeven uit te leggen hoe death metal in een oud jasje gestoken dient te worden, blijkt al vanaf seconde één.

Zo puur, rauw en intens hoorden we death metal namelijk nog niet eerder dit jaar. Dat gegeven zit nog niet zozeer in de speelwijze, maar meer in de mixing en mastering van het geluid. De tien nummers bestrijken slechts een half uur waarbij het tweetal niet om de hete brij heen draait. De bezetenen intro van single Morgue Ritual zet de toon meteen op een manier die typerend blijkt te zijn voor Edder & Bile. Dat we de videoclip niet kunnen plaatsen in deze review wegens ‘schokkende beelden’ zegt al genoeg. Wat een heerlijke dollemansrit! Hoewel Circle Of Morbidity iets evenwichtiger klinkt bezit ook dat nummer meer dan voldoende blastbeats, stevige gitaarleads en horen we met de lage growls van Jeff Becerra (Possessed) de eerste gastbijdrage op dit album. Tijdens het opvolgende Feed The Pigs krijgt de herkenbare stem van Kam Lee (onder andere Death, Massacre) ruimschoots podium. De track doet vooral in de tragere stukken regelmatig denken aan Obituary, ware het niet dat Dirk Verbeuren regelmatig zijn dubbele baspedalen dieper in trapt en het tempo daarmee lekker opkrikt. In combinatie met de smerige, old school klinkende vocalen van Anders Odden zorgt dat in het relatief korte Final Fight, The Pestilence en titelsong Edder & Bile voor genoeg vertier.

Naast deze standaard ingrediënten voegt Cadaver op Edder & Bile wederom enkele eigenzinnige supplementen toe die ervoor zorgen dat het resultaat herkenbaar en pakkender is ten opzichte van veel concullega’s. Natuurlijk weten we wat Anders Odden allemaal kan met zijn muziekinstrumenten, maar dat veel van zijn tremoloriffs ook memorabel klinken en daadwerkelijk goed blijven hangen, onderstreept de consistente lijn van kwaliteit op Edder & Bile nog vetter. Als je dan ook nog een beestachtige drummer weet te strikken die zijn vellen raakt op zo’n manier dat er werkelijk geen speld tussen te krijgen is, dan weet je dat je als liefhebber gebakken zit. Het uptempo Deathmachine, Reborn en het continu doorhakkende Years Of Nothing zijn daar drie uitstekende voorbeelden van. De bevlogenheid spat van de death metal af terwijl de puike gitaarsolo’s veelvuldig zijn toegepast maar niet overmatig ingezet worden. Als kers op de taart zorgen de snijdende gitaarriffs en de ongepolijste geluidsmix voor een rauwe, black metal-achtige tint.

Liefhebbers van (old school) death metal hadden dit jaar toch al weinig te klagen, maar ook Cadaver zal mee gaan dingen naar een plek in menig jaarlijst. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur natuurlijk, want echt overdreven technische opsmuk ga je niet vinden op Edder & Bile. Fijne comeback!

Score:

83/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2020

Tracklisting:

 1. Morgue Ritual
 2. Circle Of Morbidity (ft. Jeff Becerra)
 3. Feed The Pigs (ft. Kam Lee)
 4. Final Fight
 5. Deathmachine
 6. Reborn
 7. The Pestilence
 8. Edder & Bile
 9. Years Of Nothing
 10. Let Me Burn

Line-up:

 • Anders Odden – Zang, gitaar en basgitaar
 • Dirk Verbeuren – Drums

Links: