Cabin Boy Jumped Ship – Sentiments

Het Engelse Cabin Boy Jumped Ship mixt metal met electro en noemt dit electronicore. De bijgeleverde bio rept over een jonge band die met dit tweede album een deal heeft gescoord op een groter label, miljoenen streams heeft op sociale media, met grote namen heeft opgetreden, dansvloeren overal ter wereld omzet in moshpits en meer van dergelijke superlatieven. Omdat de invloeden van dit gezelschap ver uit elkaar liggen en ze een brug lijken te willen slaan tussen twee uiteenlopende stijlen, begin ik zonder cynisme die de biografie oproept aan het luisteren naar Sentiments.

Het titelnummer blijkt een gesproken stuk tekst die vervormd wordt weergegeven. Demons volgt direct daarna met een door de ritmesectie neergelegde groove waar de gitarist met een strakke rifff tegenaan kan leunen. Na een minuutje komt de eerste verrassing als het vocale gedeelte wordt ingezet. Een vette scream die wordt afgewisseld met een grunt en verderop zelfs cleane en zeer melodieuze zang. Het wordt langzaamaan duidelijk dat Cabin Boy Jumped Ship veel meer stijlen combineert. Nu metal, deathcore, (epische) metal en electronica worden in de blender gegooid.

Via het brutaal en boos klinkende Golden, relatief rustpuntje Ghosts (met prachtige melodieuze zanglijn, ook in het outro), Cure (een semi-pianoballade serieus!), Survivor (waar Cabin Boy Jumped Ship nog eenmaal agressie met melodie afwisselt) en Smile, gaat het richting eind. Tegen het einde van Sentiments wordt het album enigszins voorspelbaar. Smile opent rustig maar je voelt de overgang naar het knallende gedeelte van mijlenver aankomen. Hetzelfde kan worden gezegd van het groovende gitaarstuk en de agressieve zanglijn in dit nummer. Het gaat als een trucje voelen om de luisteraar in ieder nummer op het verkeerde been te zetten. Cabin Boy Jumped Ship kan op dit gebied nog groeien de komende jaren. De op zich best goede ideeën iets beter uitwerken en werken aan overgangen die spannender klinken zou al een heel stuk helpen.

Zo lang als de bandnaam is, zo kort zijn de titels van de nummers. Vergelijk het met een handgranaat: klein van formaat maar met dodelijke kracht. Cabin Boy Jumped Ship zou weleens de verrassing van 2022 kunnen zijn.

Score:

83/100

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. Sentiments
 2. Demons
 3. War
 4. Golden
 5. Ghosts
 6. Deluded
 7. Suffering
 8. Cure
 9. Lowe
 10. Survivor
 11. Smile

Line-up:

 • Conor Peel – Zang
 • Abel Aguado – Gitaar
 • Jayke Davenport – Basgitaar
 • Reece Miller – Drums, vocalen

Links: