Cabal – Magno Interitus

Hans Christian Andersen, Artillery, Borgen, Nikolaj Coster-Waldau (ja, die van Game of Thrones), Christian Eriksen, Den lille Havfrue (De kleine zeemeermin), flæskesteg (geroosterd varkensvlees), flødebolle (custardbroodjes), King Diamond, Legoland, Mercyful Fate, Mikkeler craft bier (ja, dat is nog eens wat anders dan Carlsberg), Myrkur, gastronomisch Noma, Nyhavn Harbour, Pretty Maids, Jesper Olsen (‘de vlo’ – herinner je je die fraaie strafschop met Johan Cruijff nog?), Peter Schmeichel, Roskilde Festival, smørrebrød, Volbeat, Caroline Wozniacki… Zomaar even een greep uit de kwalitatief rijke Deense wereld van cultuur, kunst, en sport.

Magno Interitus – Latijn voor grote vernietiging – is het derde album van deathcoreband Cabal, dat ook afkomstig is uit Denemarken. Het is zijn eerste album dat uitkomt via Nuclear Blast. Waar de vorige albums, Mark of Rot (2018) en Drag Me Down (2020), al vol stonden met dreigende, ontketende nummers – waarbij het tweede een stapje zwaarder en destructiever is dan het debuut -, borduurt het nieuwe Magno Interius verder op het duistere, bittere geluid. Nummers als Insidious, Insatiable en Like Vultures herbergen ingehouden nijd, opgekropte frustratie en chaotische momenten. Ze zijn doorregen met melodieuze patronen en hebben wat blackmetalrandjes om het geheel nog giftiger te laten klinken. Je struikelt over de hoeveelheid aan dreunende blastbeats, galopperende breakdowns en onstuimige riffs. Zanger Andreas Paarup buldert en blèrt je de teksten furieus en obscuur toe, waarmee hij een paar extra lagen aan ijzingwekkende intensiteit toevoegt aan de muziek.

Naast dat het nieuwe album vol staat met karakteristieken die we ook in het eerdere werk van Cabal tegenkomen, laat Magno Interitus tegelijkertijd ook meer ruimte voor wat muzikale uitprobeersels. Zo doet in diverse tracks de elektronica zijn intrede; vaak als intro (If I Hang, Let Me Swing, Violet Ends) maar op veel momenten ook als sfeerdrager van de gehele track (Magno Interitus, Exit Wound, Like Vultures). Het voegt meer dimensie, diversiteit en kleur aan de composities toe. Het vijftal laat daarmee zien (zo je wilt: horen) dat het meer beheerst dan enkel constant hetzelfde trucje op te voeren. Een punt van kritiek dat deathcorebands maar wat vaak voor de voeten wordt geworpen. In Blod af Mit, het enige nummer met een Deense titel, wordt het experiment nog verder doorgetrokken: het kent halverwege een industriële dreun die lange tijd aanhoudt. Zo halverwege het album is dit nummer perfect gepositioneerd en een welkome afwisseling.

Het Deense vijftal is nooit wars geweest van de nodige gastvocalisten op zijn albums en ook deze keer is dat niet anders, al is het aantal deze keer wel kleiner. Het fijne van de gastbijdragen op de albums van Cabal is dat de vocalisten veelal de ruimte krijgen een stukje eigen identiteit in de nummers kwijt te kunnen. Denk maar even terug aan It Haunts Me, met Kim Song Sternkopf van landgenoten MØL, of Bitter Friend met Matt Heafy (Trivium). Deze keer is Joe Badolato van Fit For An Autopsy te horen op het titelnummer en ook hij krijgt de ruimte zijn rauwe stem op het nummer los te laten.

Magno Interitus is een album vol verbrijzelende deathcore, dat door de nodige elektronische kwinkslagen de essentiële afwisseling biedt. En dat is – in een subgenre waarin veel bands snel en gemakkelijk worden weggezet als generiek – op zich al een prestatie op zich. Cabal laat op dit derde album horen bij de voorhoede van de deathcorebands te horen. Of het voldoende is om nu of in de toekomst in één adem genoemd te gaan worden met bovenstaande namen uit de Deense scène? Doet dat er echt toe?

Score:

84/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. If I Hang, Let Me Swing
 2. Insidious
 3. Magno Interitus Master 44. 1
 4. Existence Ensnared
 5. Insatiable
 6. Blod af Mit
 7. Exit Wound
 8. Violent Ends
 9. Like Vultures
 10. Exsanguination
 11. Plague Bringer

Line-up:

 • Chris Kreutzfeldt – Gitaar
 • Arsalan Sahki – Gitaar
 • Andreas Paarup – Zang
 • Malthe Sørensen – Basgitaar
 • Nikolaj Kaae Kirk – Drums

Links: