C.T.P. (Christian Tolle Project) – Point Blank

Vorig jaar werd ik door middel van een fysiek exemplaar omgekocht om het album van Christian Tolle Project te recenseren. Now & Then kreeg maar liefst 85 punten en had met terugwerkende kracht een plekje verdiend in mijn jaarlijst van 2016. Ditmaal hapte ik snel toe toen mij werd gevraagd het nieuwe album, Point Blank, te reviewen. Zou het weer jaarlijstmateriaal zijn? De vraag stellen is hem beantwoorden natuurlijk.

Ik kan heel duidelijk wezen; JA! Point Blank is jaarlijstmateriaal. Althans, materiaal voor mijn jaarlijst. Een ieder die het liefst zijn lijst zo zwartgeblakerd of cult mogelijk heeft, zal dit album geheel negeren. Point Blank is voor de “ouwe lullen” onder ons. De liefhebbers van veel melodieën. De mensen die geen problemen hebben met het gebruik van een synthesizer hier en daar.

Christian Tolle heeft op Point Blank gebruik gemaakt van minder collegae waardoor het geluid nog constanter is geworden dan op de voorganger. Ook is het geluid wat steviger dan op eerdere albums. Het is nog steeds AOR/Stadion Rock dat we voorgeschoteld krijgen, alleen gaan we al meer in de richting van bijvoorbeeld Europe in plaats van REO Speedwagon. Opener en titelnummer Point Blank is misschien wel het meest treffende voorbeeld van de klasse van dit album. Je moet even door het cheesy keyboardintro heen, maar dan kun je volop genieten van lekkere riffs, pakkende melodieën en catchy refreinen. Je maakt gelijk kennis met beide muzikanten op dit album. David Reece, die je onder andere van Accept en Bonfire zou kunnen kennen en John Cuijpers die je misschien wel eens gehoord hebt bij Ayreon of Praying Mantis.

Wie nog kan genieten van een portie ouderwets goede ‘Adult Orientated Rock’, zit gebeiteld met dit nieuwe werk van Christian Tolle Project. Een ieder die al walgt bij het horen van namen als Europe, Rainbow of REO Speedwagon moet hier ver, heel ver bij weg blijven!

Score:

90/100

Label:

Fastball Music, 2018

Tracklisting:

 1. Point blank
 2. Borderland
 3. Since you’ve been gone
 4. Proceed with caution
 5. Too late
 6. Fight another day
 7. Before I fall
 8. Black friday
 9. Don’t make me wait
 10. Lonely is the night

Line-Up:

 • Christian Tolle – Gitaar, Bas, Drums
 • David Reece – Zang
 • John Cuijpers – Zang
 • Doug Aldrich – Gitaar
 • Matthias Dieth – Gitaar
 • Morris Adriaens – Keyboards

Links: