Byzantine – The Cicada Tree

Na twee albums in eigen beheer uitgebracht te hebben, heeft Byzantine voor The Cicade Tree bij Metal Blade getekend. En terecht, want wat de band op de nieuwste release laat horen, verdient een groter publiek.

Het album begint op niet mis te verstane wijze met het gespierde New Ways To Bear Witness. Op flink tempo laat de band een sound horen die enerzijds aan old school heavy metal refereert en anderzijds aan moderne thrash en groove. Ook op het navolgende nummer blijft het gaspedaal stevig ingetrapt.

Gedurende het album komen er echter steeds meer (licht) progressieve invloeden naar boven en krijgen de nummers meer dynamiek. De band neemt ook meer de tijd om de nummers uit te werken, wat in het geval van Verses Of Voilence tot een uitstekend negen minuten durend epos leidt, waarin de band op momenten erg aan Deftones doet denken.

The Cicade Tree is een uitstekend klinkend en afwisselend album geworden. Het album is al even terug uitgekomen (juli 2017), maar is absoluut de moeite waard om nog even te checken. Alleen jammer van die The Cars-cover Moving In Stereo. Die was niet nodig geweest…

Score:

82/100

Label:

Metal Blade, 2017

Tracklisting:

 1. New Ways to Bear Witness
 2. Vile Maxim
 3. Map of the Creator
 4. Dead as Autumn Leaves
 5. Trapjaw
 6. The Subjugated
 7. Incremental
 8. The Cicada Tree
 9. Verses of Violence
 10. Moving in Stereo
 11. Servitude

Line-up:

Chris Ojeda – Zang, Gitaar
Brian Henderson – Gitaar, Zang
Sean Sydnor – Bas
Matt Bowles – Drums

Links: