Bury Me Alive – Unexpected Miseries

Unexpected Miseries, dat is een beschrijving van het leven als redacteur. Sommige dagen krijg je namelijk regelrecht drama voorgeschoteld, terwijl de cover er nog wel zo leuk uitzag. Dat belooft dus wat, met zo’n titel. Bury Me Alive uit Feldkirch in Oostenrijk brengt zijn eerste album uit, na in 2018 te zijn opgericht. Het album dat hij uitbrengt is echter geen ‘miserie’ te noemen. Het zit namelijk prima in elkaar.

De vijf leden van Bury Me Alive kwamen uit verschillende bands in de regio. Zij besloten om samen metalcore te gaan maken. De thema’s zijn onder meer de opwarming van de aarde, en de wereldpolitiek. De metalcore van de groep is toegankelijk, groovend, melodieus en redelijk poppy. Het geheel leunt zwaar op de achtergrondkeyboards. Denk aan een band als Vesta Collide en in mindere mate Parkway Drive.

Na het intro start Falling Apart, dat laat horen dat de band creatieve ideeën heeft, met funky bassbreakdowns en screams over dunne keyboardflarden. De cleane zang is sterk en houdt een afstandje van de suikerspinzang die we toch te vaak in dit genre tegenkomen. No Regrets start groovend op een manier die bijna nu-metal lijkt. De tekst is wat lullig. De heren weten in het refrein de nekjes in beweging te krijgen. Forever is een ballad die klinkt als een reïncarnatie van Linkin Park. Het geheel is wel zó gezongen, dat het prettig in het gehoor ligt. Poems laat wederom veel gevarieer met vocalen horen, en effecten worden vrolijk toegepast. De muziek wordt uitgewerkt rondt het muzikale thema waarmee wordt gestart.

Een punt van aandacht is de productie, met name als je de cymbalen aanhoort. De vocalen krijgen ook niet altijd de kracht die ze verdienen. In plaats daarvan wordt er op micro-niveau veel geïnvesteerd: dubbele zanglijnen en stereo bijvoorbeeld. Bury Me Alive is een band die meer verdient dan dit, want de muziek is uitstekend en dit is best een goed debuut.

Score:

78/100

Label:

Dedication/Hopeless World Records, 2019

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Falling Apart
 3. No Regrets
 4. Humanity’s Collapse
 5. Forever
 6. Poems
 7. New World
 8. 22
 9. Heroic
 10. Diseased World

Line-up:

 • Dominik Bischof – Vocalen
 • Jan Slovik – Gitaar
 • Alessandro C. Mueller – Gitaar
 • Simon Benzer – Drums
 • Alex Ebenkofler – Basgitaar

Links: