Burning Point – The Ignitor

Burning Point – The Ignitor

Scarlet Records, 2012

De titel voor “power metal-plaat van de maand” gaat wat mij betreft naar het Finse Burning Point. Voorganger Empyre werd op deze webstek al van goede kritieken voorzien en ik kan over het nieuwe The Ignitor evenmin klagen. Album nummer vijf lost de verwachtingen ruimschoots in.

band

Afgetrapt wordt met een Blind Guardian-achtige intro in Eternal Flame. In dat nummer wordt direct duidelijk dat Burning Point geen concessies heeft gedaan aan haar geluid. Toetsen, vooral veel gitaar(solo’s) en lekker drumwerk. Makkelijk in het gehoor liggende composities die na de eerste luisterbeurt al vertrouwd aandoen en net niet te melig zijn. Kortom: melodieuze power metal zoals ik ze graag hoor. Ahonen gaat gelukkig vocaal niet tot het gaatje. De zang is dan ook prima te pruimen.

Burning Point houdt nog steeds het midden tussen Helloween, Stratovarius en Freedom Call. Niet nieuws onder de zon dus. The Ignitor is zodanig opgebouwd dat de plaat geen moment verveeld. Afwisseling in tempo, een euforische meezinger of een krachtige rocker. Ze komen allemaal aan bod. Geen verrassingen, alle elf goed. Of het moet het nummer Lost Tribe zijn waarvan ik de band verdenk Eric Adams (Manowar) te hebben ingehuurd. Daar zit de band behoorlijk tegen het randje van de goede smaak aan. De afsluitende rampestamper (Holier Than Thou) maakt dat gelukkig weer goed.

Vreemd eigenlijk dat Burning Point nooit de populariteit van bovengenoemde acts heeft gehaald. Aan de kwaliteit die de Finnen brengen kan het in ieder geval niet liggen. Wie weet kan de band met The Ignitor potjes gaan breken.

Tracklisting:
bp 200

 1. Eternal Flame
 2. In The Fire’s Of Myself – Made Hell
 3. In The Night
 4. The Ignitor
 5. Silent Scream
 6. Heaven Is Hell
 7. Loosing Sleep
 8. Demon Inside Of You
 9. Everdream
 10. Lost Tribe
 11. Holier Than Thou

Line-up:

 • Pete Ahonen – zang, gitaar
 • Pekka Kolivuori – gitaar
 • Jukka Jokikokko – bas
 • Jussi Ontero – drums

Links: