Burn The Mankind – Chaos Matter

Nieuwe death metal uit Brazilië, dat is voor mij alweer even een poosje geleden. Als er één land moet zijn in Zuid-Amerika dat vaak met sterke releases komt, dan is dat Brazilië wel. Maar dit is geen gewone death metal, nee hoor. De luisteraar krijgt hier technische death met een vleugje grindcore. Herrie en bruut geweld! Los!

De band nog niet kennende, heb ik mij eens een beetje verdiept in de heren en deze release. Blijkt nu dat er best een kien uitgedacht concept zit achter het verhaal dat men vertelt met de vier nieuwe tracks. Een quote uit de release notes van de EP leest:

“…All the songs describe each of the four phases of Human Alchemy, which involves admitting one’s bad side, developing self-awareness, acknowledging the world around oneself and reaching the ascension to achieve symphony with the world in which one lives, thus getting equilibrium. The phases refer to chemical elements and their colors, being: black (lead), white (silver), yellow (sulfur) and red (mercury)…”

Een stukje over de vier fases van de menselijke alchemie, een afgeleide van Magnum Opus. Laatstgenoemde is een alchemistische term voor het proces van het werken met de prima materia om de steen der wijzen te creëren. Alchemie en transmutatie is al decennia lang een populaire theorie en komt regelmatig terug in fictie. Denk maar aan Harry Potter en de Steen der Wijzen. Of wat dacht je van Finnegans Wake? Burn The Mankind gebruikt de theorie om de menselijke transmutatie te beschrijven in de teksten.

Hoe vertaalt dit zich dan in de vier nieuwe nummers, vraagt u? Dat is een goede. In ieder geval knetterharde, brute death metal waar menig buren niet blij mee zullen zijn als de volumeknop omhoog gaat. The Red Rise start met bloedverziekende drumroffels en blastbeats en de gitaren snijden door de mix heen en doen de haren op de armen recht overeind staan. Smerige vocalen gaan hier vervolgens overheen en om het af te maken razen er zo af en toe wat onheilspellende gitaarsolo’s uit de speakers.

Sulfur pakt door op dit element van extreme metal en houdt het hoge tempo in stand. In deze track vindt ook echt een knap staaltje drumwerk plaats, chapeau! Het is ook in deze track waar we ineens een afwisseling in de zang horen. Of Flavio Soares (Leviaethan) zingt hier, of Eder Macedo (A Sorrowful Dream). Helaas kan ik dit nergens terugvinden. Sudden Inversion gaat net zo bruut tekeer als zijn voorgangers, maar kent een haast hypnotiserend zwaar en traag einde met zeer vieze, dissonante gitaarakkoorden en wat ambiance op de achtergrond. Weigh Like Lead gooit het over een iets andere boeg en heeft door het hele nummer heen een wat lager tempo. Het doet sterk denken aan doom/death en heeft opnieuw een gastzanger die kleine stukjes cleane zang laat horen.

Dan zijn er nog drie exclusieve live tracks die de EP aanvullen tot een kleine dertig minuten. Lies en Everyone is Blind zijn afkomstig van het debuutalbum. En dan is er nog een live-variant van de derde track op de EP. Leuk, maar door een ietwat tegenvallende kwaliteit mix komen de tracks wat minder bruut over dan deze daadwerkelijk zijn.

Fijne plaat, fijne bak herrie! Een leuke EP voor tussendoor en dit maakt mij zeker nieuwsgierig naar meer. Fans van harde death metal kunnen deze gerust aanslingeren.

Label:

Emanzipation Productions, 2020

Tracklisting:

 1. The Red Rise
 2. Sulfur
 3. Sudden Inversion
 4. Weigh Like Lead
 5. Lies (live)
 6. Sudden Inversion (live)
 7. Everyone is Blind (live)

Line-up:

 • Marcelo Nekard – zang, basgitaar
 • Rafael Barros – gitaar, zang
 • Marcos Moura – gitaar
 • Sandro Moreira – drums

Links: